Διδάσκοντας τις διδαχές του Βούδα στους επισκέπτες του αρχαίου ναού Κοντάτζι, στην πόλη Κιότο της Ιαπωνίας, το ρομπότ «Μιντάρ» έχει αναλάβει τον ρόλο της «Κάννον» (της θεότητας του ελέους).

Το ρομπότ που «διδάσκει τη συμπόνια» έχει σκοπό να μυήσει τους νέους στον βουδισμό και έδωσε ήδη το πρώτο (δοκιμαστικό) «μάθημα» ελέους και συμπόνιας σε εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μιλώντας για την «Σούτρα της Καρδιάς» στα Ιαπωνικά, ενώ υπότιτλοι στα αγγλικά και στα κινεζικά εμφανίζονταν στον τοίχο για να διευκολύνουν τους τουρίστες-επισκέπτες, που επιθυμούσαν να μάθουν περισσότερα για τη διδασκαλία του Βούδα σε σχέση με το αίσθημα της συμπόνιας.

Ο επικεφαλής ιερέας του ναού, Τένσο Γκότο, δήλωσε σχετικά με το ρομπότ: «Ελπίζουμε ότι η ρομποτική “Κάννον” θα βοηθήσει, ώστε οι βουδιστικές διδασκαλίες να αγγίξουν τις καρδιές των σημερινών ανθρώπων. Θέλουμε πολλοί άνθρωποι να έρθουν για να δουν το ρομπότ και τελικά να σκεφθούν για την ουσία του Βουδισμού».

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα των εφημερίδων «Daily Mail» και «Japan Times», το εν λόγω ρομπότ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οσάκα, με επικεφαλής τον καθηγητή ρομποτικής Χιρόσι Ισιγκούρο, και των υπευθύνων του ιστορικού βουδιστικού ναού ζεν, που λειτουργεί από το 1619.

Το σώμα της «Μιντάρ-Κάννον» είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, το κεφάλι, οι ώμοι και τα χέρια της είναι καλυμμένα με ένα υλικό από σιλικόνη, ενώ μια κάμερα στο αριστερό της μάτι την κάνει να δείχνει σα να κοιτάζει κάποιον.  Έχει  ύψος 1,95 μέτρων, βάρος 60 κιλά και κοστίζει 100 εκατομμύρια γεν.

Το ρομπότ θα αρχίσει επίσημα τα κηρύγματα του στους επισκέπτες του ναού τον Μάρτιο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Daily Mail

Φωτογραφία: Kyodo News-Daily Mail/ μέσω Getty Images

Βίντεο: KyodoNews

Μοιράσου το άρθρο: