Ηλεκτρονικά τατουάζ θα λειτουργούν ως «έξυπνα κουμπιά» πάνω στο δέρμα μας

Γερμανοί και Αμερικανοί ερευνητές αναπτύσσουν πολύ λεπτά ηλεκτρονικά τατουάζ που προσαρμόζονται πάνω στις ατέλειες του δέρματος ενός ανθρώπου και όχι μόνο τις καλύπτουν, αλλά λειτουργούν ως “πλήκτρα” αφής, τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο του κινητού τηλεφώνου ή μιας παρόμοιας συσκευής.

Ο χρήστης ακουμπά τη φακίδα πάνω στο δέρμα του χεριού ή του προσώπου και απαντά την κλήση του κινητού. Ακόμα, σέρνει το δάχτυλό του απάνω στη ρυτίδα ή την ουλή και δυναμώνει την ένταση του ήχου της μουσικής στη συσκευή.

Σύμφωνα με το “New Scientist” οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ στο Σααρμπρίκεν με επικεφαλής τον Μάρτιν Βάιγκελ, καθώς και υπεύθυνοι της εταιρείας Google, πρόκειται να παρουσιάσουν επίσημα το επίτευγμά τους σε διεθνές συνέδριο για την αλληλεπίδραση ανθρώπων-υπολογιστών στο Ντένβερ των ΗΠΑ, τον Μάιο.

Για την τεχνολογία τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αγώγιμη μελάνη, για να εκτυπώσουν μικροσκοπικά σύρματα και ηλεκτρόδια πάνω σε ένα χαρτί τατουάζ. Δημιούργησαν έτσι ηλεκτρονικά τατουάζ, με την ονομασία SkinMarks, που είναι πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα. Στη συνέχεια προσκολλώνται στο δέρμα με τη βοήθεια του νερού και διατηρούνται για μερικές μέρες.

Tα τατουάζ μπορούν να πάρουν διάφορα σχήματα ή ακόμη να εμφανίζουν ηλεκτροφωταύγεια, δηλαδή να ανάβουν όταν διαπερνώνται από ηλεκτρικό ρεύμα. Τα εύκαμπτα ηλεκτρονικά πάνω στο δέρμα αναμένεται να αποτελέσουν το επόμενο κύμα της φορέσιμης ή φορετής τεχνολογίας, κάτι που αναμένεται να χρησιμοποιείται ευρέως σε περίπου μια δεκαετία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / The New Scientist

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος