Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη Δημοσιογραφία Δεδομένων στην Ελλάδα, την οποία συνδιοργανώνουν η ΕΡΤ, τo Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, η SciFy. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στο Στούντιο Ε. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην ημερίδα θα εξεταστούν οι νέες δημοσιογραφικές δυνατότητες για έρευνα, άντληση θεματολογίας, διασταύρωση και αποτελεσματικής προάσπισης του κοινωνικού συμφέροντος. Στον ψηφιακό κόσμο, όπου τα πάντα καθορίζονται από τα data, η Δημοσιογραφία Δεδομένων, επανακαθορίζει τον κώδικα επικοινωνίας αλλά και τη μέθοδο ανεύρεσης και σύνθεσης των δημοσιογραφικών αφηγημάτων που έχουν ως κεντρική πηγή τα στατιστικά/υπολογιστικά δεδομένα.

Η ημερίδα θα χωριστεί σε δύο ενότητες.

Στην πρώτη, άνθρωποι της δημοσιογραφίας θα παρουσιάσουν το πλαίσιο της δημοσιογραφίας δεδομένων, πώς αυτή γίνεται αντιληπτή από επαγγελματίες του χώρου, αλλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής της.

Στο δεύτερο θα μιλήσουν προγραμματιστές, άνθρωποι που έχουν κληθεί να δημιουργήσουν εφαρμογές για να παρουσιάσουν δεδομένα με τρόπο που να είναι φιλικός στο ευρύ κοινό.

H ημερίδα απευθύνεται σε δημοσιογράφους, εκδότες, συντάκτες και επαγγελματίες του χώρου, ενώ προσκεκλημένοι θα είναι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τομέα των ΜΜΕ.

Δηλώσεις συμμετοχής στην ημερίδα εδώ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Έναρξη: 10:30

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Τάσος Οικονόμου (Αρχισυντάκτης CNN.gr, διδάσκων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες)

Ελίνα Μακρή (Δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του δημοσιογραφικού δικτύου oikomedia.com,συνιδρύτρια βραβείου ερευνητικής δημοσιογραφίας ijp.gr, αντιπρόεδρος cafebabel.com)

Θοδωρής Γεωργακόπουλος (Δημοσιογράφος, συγγραφέας)

Βασίλης Βασιλόπουλος (Επικεφαλής του Εργαστηρίου Διασφάλισης Ποιότητας στα Μedia του European Communication Institute. Επικεφαλής digital news και συντονιστής του περιεχομένου Πολυμέσων στην ΕΡΤ )
– Q&A session

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος
(Συνιδρυτής SCIFY ΑΜΚΕ, Συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»)

Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος
(Eρευνητής στο εργαστήριο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του παραρτήματος του Open Data Institute στην Αθήνα)

Κώστας Γαλάνης
(Ιδρυτης Galanis Sports Data)

Γιώργος Μπολάνης
(Συνεργάτης της News Media Concept – Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες»)
– Q&A session

Περισσότερες πληροφορίες για τους διοργανωτές:

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI– European Communication Institute)

Αποτελεί Συνέργεια ενός ad hoc ομίλου Ευρωπαϊκών δημοσίων και κοινωφελών φορέων. Πυλώνες του είναι το Πανεπιστήμιο DUK στην Βιέννη, και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά (Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας) στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία πλαισιώνεται από το Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση, το Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και, βάσει συμβατικής επέκτασης (Φεβ.2015) τον όμιλο των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ (Le Monde, El Pais, International New York Times, Der Spiegel, κ.α.) «Οnline Publishers’ Association – Europe».

H SciFΥ

ΗSciFY είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία πληροφορικής για να λύσει πραγματικά προβλήματα της ζωής και τη διαθέτει δωρεάν σε όλους, μαζί με τη σχεδίαση, τις λεπτομέρειες υλοποίησής της και την αναγκαία υποστήριξη.

Μοιράσου το άρθρο: