InfoMobility: Το μέλλον είναι ήδη εδώ και οι υποδομές επείγουν

Tην ταχεία μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και τον ριζικό μετασχηματισμό προς το ραγδαία ριζικά καινοτόμο και επαναστατικό περιβάλλον του 5G, τόνισαν οι ομιλητές του 2ου Συνεδρίου Info Mobility.

Εκείνο που χαρακτηρίζει τον πυρήνα των τοποθετήσεων είναι η έμφαση από τους δημόσιους φορείς στην ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης της κοινωνίας και κυρίως των εργαζομένων, ενώ από τους ιδιωτικούς φορείς τονίστηκε η επείγουσα ανάγκη δημιουργίας υποδομών, ώστε η χώρα να μπορεί να δεχθεί το πλήθος των εν δυνάμει επερχόμενων επενδύσεων.

Χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Τσαμάκης πρόεδρος της ΕΕΤΤ, τόνισε τα εξής:

«Για να υποδεχτούμε τις εφαρμογές μετά τη κοσμογονία του 5G πρέπει να έχουμε ένα υπόβαθρο. Ο εθνικός μέσος όρος είναι στο 71,5% στην ευρυζωνική πρόσβαση, ικανοποιητικός σε σχέση με τον ευρωπαϊκό που είναι λίγο πιο πάνω.

Ο λόγος για τη μη χρήση είναι η τεχνοφοβία, οι οικονομικοί λόγοι αλλά και η απουσία κινήτρων.

Τρεις στους τέσσερεις χρήστες συνδέθηκαν τους τελευταίους τέσσερεις μήνες με κινητό. Γενικά η κινητή συσκευή είναι η πλέον δημοφιλής. Ειδικά στους νέους.

Στην ηλικία των 55-60 οι μισοί συνδέονται μέσω κινητών και οι άλλοι μισοί με σταθερές συσκευές. Τεχνικά, χρειάζεται να γίνουν περεμβάσεις;

Έχουν επιλεγεί κάποιες ζώνες φάσματος, εμείς κάναμε το διαγωνισμό για τα 1800 με μεγάλα έσοδα για την πολιτεία με 200 εκ. έχουν επιλεγεί τρεις περιοχές για το 5G, 3-8 gH, τα 26, και το περίφημο μέρισμα 2 τα 700, εκεί που γίνεται η ψηφιακή εκπομπή. Αν φύγει το φάσμα αυτό το φάσμα συνολικά στενεύει.

Αυτή γίνεται διαπραγμάτευση με γειτονικές χώρες για τη διευθέτηση φάσματος. Πρέπει να καθαριστεί το φάσμα. Πρέπει να καθοριστεί το μέρισμα 2, τώρα θα υπογράψουμε με τα γειτονικά κράτη. Είναι καλό ότι το υπουργείο το κατάλαβε νωρίς και λήγει αισίως το θέμα με το μέρισμα 2.

Η αποκοπή αυτού του φάσματος είναι να πάει και στην κινητή και στο 5G. Όταν ανέβει το φάσμα στην κινητή θα πάρει πολλαπλάσια αξία (στη Digea πήρε 18 εκ). Δίνει προστιθέμενη αξία στην οικονομία το 5G. Ο δήμος Τρικάλων έχει κάνει πολλά και είναι πολύ μπροστά, επίσης το Αιγάλεω και η Αθήνα κινούνται.
Δεν είμαστε έτοιμοι αλλά είμαστε καθ’ οδόν» κατέλησε ο κ. Τσαμάκης.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπουλος, παρουσίασε οπτικό υλικό για την αρχιτεκτονική των δικτύων και την πορεία προς το 5G, ενώ κάλεσε τις ΜΜ επιχειρήσεις να κινητοποιηθούν. Αν φθάσουμε ως χώρα το 2022 στη χρήση 6GBit ανά μήνα ανά κάτοικο, θα μπορούμε να μιλάμε για μια θεαματική προσθήκη στο ΑΕΠ της χώρας.
Χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις ακόμη στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Γ. Στεφανόπουλος, επενδύσεις που με το 5G θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες.

Στην ανάγκη επενδύσεων και υποδομών αναφέρθηκε και ο κ. Γ. Πάντος από του Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ο κ. Πάντος τόνισε μάλιστα ότι τα δίκτυα 5G χρειάζονται πυκνή επίγεια υποδομή. Στα επόμενα χρόνια οι πόλεις θα κτίζονται και θα αναπτύσσονται εκεί που υπάρχουν προηγμένα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ανέφερε ο ίδιος.
Ολοι οι ομιλητές στάθηκαν στη νέα εποχή που έρχεται, στις καινοτομίες, τις εφαρμογές στην επιχειρηματικότητα σε όλους τους κλάδους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τουρισμό. Παράλληλα αρκετοί στάθηκαν και στην τεχνοφοβία που διακατέχει τους Ελληνες, πράγμα που θα μπορούσε να στερήσει την χώρα από σημαντική αναπτυξιακή προοπτική και τους ίδιους τους πολίτες από χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος