ΗΠΑ: Ακόμα και μια καφετιέρα ίσως είναι απειλή, αν συνδέεται στο διαδίκτυο

To «Διαδικτύου των Πραγμάτων» επιτρέπει τη διασύνδεση και την «επικοινωνία» μεταξύ συσκευών και αντικειμένων, όπως, για παράδειγμα, ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεοράσεων, κλιματιστικών, ακόμα και… καφετιέρων.

Στο αποκορύφωμα των τεχνολογικών εξελίξεων της εποχής μας, υποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια ή την διακύβευση αυτής με την ενδεχόμενη διαρροή πληροφοριών γύρω από την προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή, δεν αποτελούν πια «σενάρια» επιστημονικής φαντασίας, αλλά πιθανές, πραγματικές, καθημερινές απειλές.

Μέσω μιας συσκευής συνδεδεμένης στο διαδίκτυο, χάκερς θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αρχεία σας, φωτογραφίες, βίντεο και να υποκλέψουν προσωπικά σας δεδομένα.

Όπως αναφέρεται στην Daily Μail, o ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ του Κολοράντο, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας κυβερνοασφάλειας της Γερουσίας προωθεί σε διακομματικό επίπεδο μια νέα νομοθεσία, με στόχο να καταστήσει το Διαδίκτυο των Πραγμάτων πιο ασφαλές κατ’ αρχήν για τα γραφεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της εν λόγω νομοθεσίας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, οι συσκευές (ακόμη και οι καφετιέρες) που στο μέλλον θα προμηθεύονται οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα το σύστημά τους να «παραβιαστεί» από επίδοξους χάκερς ή κακόβουλους πράκτορες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας τεχνολογιών, Gartner, ως το τέλος του 2017 θα υπάρχουν 8,4 δισεκατομμύρια διασυνδεμένες συσκευές, κατά 31% περισσότερες από ό,τι το 2016, ενώ το 2020 ο αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί στα 20,4 δισεκατομμύρια.

Ο γερουσιαστής Γκάρντνερ αναφέρει σχετικά: «Αυτές οι συσκευές του Διαδικτύου των Πραγμάτων μπορούν να παραβιασθούν από χάκερς. Μπορείς να προσπαθήσεις να ελέγξεις συστήματα και όργανα μέσω αυτών. Και σίγουρα μπορείς να διαβάζεις τι κάνουν οι άνθρωποι που τις έχουν, ακόμη και να ακούσεις και μια συνομιλία που έχουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι αρκετές διασυνδεμένες στο διαδίκτυο συσκευές εισάγονται από άλλες χώρες και έτσι μπορεί να κρύβουν επιπλέον κινδύνους ασφαλείας, αποτελεί αιτία πρόσθετης ανησυχίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Daily Mail

Φωτογραφία: AP /Orlin Wagner

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος