ΗΠΑ: Απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα»

Νικητές του φετινού βραβείου Ig Ιατρικής είναι οι Αμερικανοί ουρολόγοι που μετά από σχετικές μελέτες προτείνουν το γνωστό σε όλους «τρενάκι του τρόμου», που συναντά κανείς στο λούνα παρκ, ως ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της νεφρολιθίασης.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ομάδα γιατρών, όσοι έχουν πέτρες στα νεφρά, δεν έχουν παρά να κάνουν βόλτες με το «θαυματουργό» τρενάκι προκειμένου να απαλλαγούν από το βάσανο τους.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής ιατρικής του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Ντέιβιντ Γουάρτινγκερ, που πήρε το Ig Ιατρικής, είχε πράγματι έναν ασθενή με πέτρα στα νεφρά, ο οποίος απαλλάχτηκε τυχαία από αυτήν στις διακοπές του, όταν ανέβηκε στο τρομακτικό τρενάκι “Big Thunder Mountain” κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο πάρκο της Ντίσνεϊ στη Φλόριντα.

Η εν λόγω έρευνα μάλιστα προσφέρει και λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα έχει κανείς καλύτερα αποτελέσματα για τη θεραπεία του: Από τις δοκιμές φάνηκε ότι η πέτρα φεύγει καλύτερα (με πιθανότητα 64%) αν ο ασθενής κάθεται στην πίσω θέση του βαγονέτου από ό,τι στην μπροστινή (17%).

βραβεία Ig, γνωστά και ως «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα», απονεμήθηκαν για 28η χρονιά το βράδυ της Τετάρτης (12/9) στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο πλαίσιο ειδικής τελετής.

Το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό “Annals of Improbable Research” απονέμει κάθε χρόνο δέκα βραβεία lg σε πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες που συχνά δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, ωστόσο εντυπωσιάζουν για τα κυριολεκτικά απίθανα συμπεράσματα στα οποία οδηγούν όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τις απλές, αλλά και ταυτόχρονα σύνθετες αλήθειες για τη λειτουργία του κόσμου.

Ένας ακόμα βραβευμένος ήταν ο Ιάπωνας γαστρεντερολόγος, Ακίρα Χοριούτσι, ο οποίος εφηύρε μια τεχνική αυτό-κολονοκόπησης με τη χρήση ενός μικρού ενδοσκοπίου.

Μια Νεοζηλανδή ερευνήτρια, που μελέτησε την απελπισία που προκαλούν στους ανθρώπους τα εγχειρίδια οδηγιών που συνοδεύουν κάθε λογής προϊόντα, απέσπασε το βραβείο Ig Λογοτεχνίας.

Ένα εντελώς πρωτότυπο βραβείο Οικονομικών απονεμήθηκε σε ερευνητή που μελέτησε το κατά πόσο είναι αποτελεσματικό να χρησιμοποιεί ένας εργαζόμενος κούκλες βουντού για να εκδικηθεί (τρυπώντας τις) το αφεντικό του. Ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι,  η εν λόγω πράξη ανακουφίζει όντως βραχυπρόθεσμα και χαρίζει ένα αίσθημα αποκατάστασης της δικαιοσύνης.

Το βραβείο Ειρήνης δόθηκε σε Ισπανούς επιστήμονες που με τη μελέτη τους «Βρισιές και κατάρες την ώρα της οδήγησης» δίνουν συμβουλές για το πώς θα γίνει πιο ειρηνική η οδήγηση στους δόμους.

Ένας Βρετανός αρχαιολόγος κέρδισε το βραβείο διατροφής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, από άποψη θερμίδων και θρεπτικής αξίας δεν αξίζει να τρώει κανείς ανθρώπινο κρέας σε σύγκριση με τα κρέατα άλλων ζώων. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έκανε την έρευνα περισσότερο για ρίξει φως στις αρχαίες κανιβαλιστικές πρακτικές των πρωτόγονων ανθρώπων.

Το Ig Χημείας δόθηκε σε έρευνα που μελετά το κατά πόσο το ανθρώπινο σάλιο είναι καλό καθαριστικό για τις σκονισμένες επιφάνειες (όντως είναι).

Οι Σουηδοί ερευνητές, που απέδειξαν ότι οι ειδικοί στα κρασιά μπορούν να καταλάβουν (από τη μυρωδιά) αν μια μύγα έχει πέσει μέσα σε ένα ποτήρι κρασί, απέσπασαν το βραβείο βιολογίας.

Όσοι κερδίζουν ένα βραβείο Ig έχουν στη διάθεσή τους ακριβώς ένα λεπτό για να ευχαριστήσουν το κοινό τους, τη στιγμή που ένα κορίτσι στη σκηνή φροντίζει ώστε οι ομιλητές να μην βγουν εκτός χρόνου.

Τα χιουμοριστικά νόμπελ της επιστήμης απονέμονται κάθε χρόνο, μερικές εβδομάδες πριν από την απονομή των πραγματικών Νόμπελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Michael Dwyer

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος