Το πρώτο κινητό τηλέφωνο, το οποίο καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια και δεν χρειάζεται μπαταρία, δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Η εφεύρεση αυτή μπορεί στο μέλλον να μας απαλλάξει από την ανάγκη της μπαταρίας για τη λειτουργία των κινητών μας τηλεφώνων. Μέχρι στιγμής πάντως, η πρωτότυπη αυτή συσκευή λειτουργεί δοκιμαστικά και καμία σχέση δεν έχει με τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, τα οποία έχουμε συνηθίσει.

Το τηλέφωνο αντλεί την ενέργεια που χρειάζεται (3,5 μικροβάτ) από τα ραδιοσήματα που εκπέμπει ένας σταθμός βάσης σε απόσταση έως δέκα μέτρων, είτε από το φως του περιβάλλοντος με τη χρήση μιας ενσωματωμένης μικροσκοπικής ηλιακής κυψέλης, σε μέγεθος όσο ένας κόκκος ρυζιού.

Η βασική «καινοτομία» στην οποία οφείλουν το κατόρθωμά τους οι ερευνητές, ήταν η κατάργηση του ενεργοβόρου χαρακτηριστικού των περισσότερων κινητών τηλεφώνων: την μετατροπή των αναλογικών σημάτων που μεταφέρουν τον ήχο, σε ψηφιακά δεδομένα που η συσκευή μπορεί να αποκωδικοποιήσει.

Εκτός από απλές κλήσεις, οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σιάλμ Γκολακότα πραγματοποίησαν και κλήσεις Skype με το καινούριο, μη ενεργοβόρο κινητό τηλέφωνο.

Το νέο τηλέφωνο εκμεταλλεύεται τις ανεπαίσθητες δονήσεις στο μικρόφωνο ή στο ηχείο του, κάθε φορά που ο χρήστης μιλάει ή ακούει στη διάρκεια μιας κλήσης. Η συσκευή χρησιμοποιεί αυτές τις δονήσεις για να κωδικοποιήσει την ομιλία στο ραδιοσήμα.

Οι ερευνητές προσπαθούν να βελτιώσουν την ακτίνα δράσης της συσκευής και να κρυπτογραφήσουν τις συνομιλίες της για να είναι πιο ασφαλείς. Ακόμη, θα επιχειρήσουν να δώσουν πρόσθετες δυνατότητες στο χωρίς μπαταρία τηλέφωνο, ώστε αυτό να διαθέτει οθόνη και να επιτρέπει την παρακολούθηση βίντεο (streaming).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: