Και η αναπηρία αποκτά τα δικά της emojis

Στις κοινότητες του διαδικτύου, με τη χρήση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, ο λόγος δεν είναι ποτέ αρκετός για την επικοινωνία μας, αν αναλογιστεί κανείς τη σημασία των εικόνων στην εποχή μας. Τα μηνύματά μας συνοδεύονται συχνά από εικονίδια με χαμογελαστά προσωπάκια, από καρδιές, ουράνια τόξα ή εκφραστικές φιγούρες, που κάνουν, συνήθως, τους δικτυακούς διαλόγους μας πιο περιεκτικούς και «ζωντανούς».

Και όπως είναι λογικό, καθώς το διαδίκτυο είναι ή θα έπρεπε να είναι μια «γέφυρα» που ενώνει τους ανθρώπους, καθετί πραγματικό μπορεί ή μάλλον χρειάζεται να έχει τη δική του «αποτύπωσή» και στον εικονικό κόσμο.

Λαμβάνοντας προφανώς υπόψη το γεγονός πως και η αναπηρία είναι μια απόλυτα πραγματική συνθήκη, που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι υπεύθυνοι της Apple δημιούργησαν μια σειρά από 13 emojis, συμπεριλαμβανομένου ενός με σκύλο-οδηγό τυφλού, ενός με βοήθημα ακοής, ενός με μπαστούνι τυφλού, ενός που παρουσιάζει έναν άνθρωπο σε αμαξίδιο κλπ.

Προκειμένου να καταλήξει στα συγκεκριμένα emojis τα οποία προτείνει, η εταιρία συσκευών τεχνολογίας και υπολογιστών συνεργάστηκε με οργανώσεις και οργανισμούς όπως το American Counsil of the Blind, την Cerebral Palsy Association και την National Association of the Deaf.

«Ένας στους επτά ανθρώπους σ’ όλον τον κόσμο έχει ένα είδος αναπηρίας» σημείωσε, στην υποβολή της πρότασής της, η Apple. «Η τωρινή επιλογή των emojis δίνει μια ευρεία αναπαράσταση ανθρώπων, δραστηριοτήτων, αντικειμένων που έχουν νόημα για το ευρύ κοινό, αλλά πολύ λίγα από αυτά μιλούν για τις εμπειρίες ζωής των ανθρώπων με αναπηρία» τόνισε ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση θα πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο διάλογο για την καλύτερη αναπαράσταση ανθρώπων με αναπηρία», «Το να προστεθούν emojis που είναι εμβλήματα των εμπειριών ζωής των χρηστών βοηθά την προαγωγή μιας κουλτούρας που ενσωματώνει και την αναπηρία» καταλήγει η πρόταση.

Στη συνάντηση του Απριλίου της Unicode, θα αποφασιστεί ποια νέα emojis θα χρησιμοποιηθούν και τι θα αναπαριστούν, λαμβάνοντας υπόψη ότι, ειδικά τα παιδιά σήμερα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο από μικρή ηλικία και συχνά μαθαίνουν πολλά για τον πραγματικό κόσμο αξιοποιώντας τις εμπειρίες της περιήγησης τους στον εικονικό. Και η «εξοικείωση» με την αναπηρία και τη διαφορετικότητα φαίνεται πως αποτελεί τώρα προτεραιότητα, ακριβώς για να γίνει πιο κατανοητό ότι, οι άνθρωποι με αναπηρία, στην πραγματικότητα, δεν διαφέρουν από τους ανθρώπους χωρίς αναπηρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος