Κάπνισμα και εγκυμοσύνη: Κίνδυνοι και προβλήματα που μπορεί να προκληθούν

Όπως αναφέρει μια νέα γερμανική έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας βασίστηκαν σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, η έκθεση στη νικοτίνη του τσιγάρου πριν και μετά από τη γέννα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακοής σε ένα παιδί, λόγω της αφύσικης ανάπτυξης της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει την αίσθηση αυτή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ούρσουλα Κοχ του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, πρόσθεσαν νικοτίνη στο νερό που έπιναν πειραματόζωα σε εγκυμοσύνη, έτσι ώστε το επίπεδο της νικοτίνης στο αίμα τους ήταν ανάλογο με εκείνο ενός ανθρώπου που καπνίζει τακτικά.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, τα ποντικάκια εκτέθηκαν στη νικοτίνη τόσο ως έμβρυα, όσο και ως μωρά μέσω του γάλατος που έπιναν από τη μητέρα τους, εωσότου γίνουν τριών εβδομάδων,(η ηλικία αυτή, των ποντικών, αντιστοιχεί στην ηλικία που τα παιδιά πάνε στο δημοτικό).

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μελέτησαν τους εγκεφάλους των νεαρών πειραματόζωων και έκαναν συγκρίσεις με ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί σε νικοτίνη. Οι μελέτες οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι, στα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στη νικοτίνη, δεν λειτουργούσαν εξίσου καλά οι νευρώνες που μετέφεραν τα νευρικά ακουστικά σήματα από τον κοχλία του αυτιού στο ακουστικό κέντρο του εγκεφάλου, ενώ τα ίδια τα σήματα μεταδίδονταν με μικρότερη ακρίβεια σε αυτά.

Η επικεφαλής της έρευνας αναφέρει σχετικά: Δεν γνωρίζουμε πόσα ακόμη μέρη του ακουστικού συστήματος επηρεάζονται από τη νικοτίνη. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στις σωρευτικές επιπτώσεις της έκθεσης στη νικοτίνη». Η ίδια προειδοποιεί: «αν οι μητέρες κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη τους και τα παιδιά τους εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο, θα πρέπει να εξετασθούν για τυχόν ακουστικά ελλείμματα».

Συμπερασματικά, το νέο στοιχείο που προκύπτει από την παρούσα έρευνα είναι ότι, το ακουστικό εγκεφαλικό στέλεχος, η εγκεφαλική περιοχή που παίζει πρωτεύοντα ρόλο για την ανάλυση των ακουστικών σημάτων, μπορεί να αναπτυχθεί με μη φυσιολογικό τρόπο στο παιδί, αν η μητέρα είχε εκτεθεί η ίδια -και είχε εκθέσει το παιδί της- στη νικοτίνη. Τα παιδιά αυτά είναι πιθανό να έχουν αργότερα μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα λόγου.

Όπως είναι γνωστό, βάσει προηγούμενων μελετών, η έκθεση στη νικοτίνη επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι έγκυες που καπνίζουν συμβατικό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, για γέννηση λιποβαρούς μωρού, καθώς και για αιφνίδιο θάνατο του παιδιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος