Οι μαύρες τρύπες, εκτός από το να «καταπίνουν» άστρα και πλανήτες, εκπέμπουν ακτινοβολίες και ανέμους, καθώς «φτύνουν» μεγάλο μέρος από την ύλη που πέφτει πάνω τους.

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή δύο Ελλήνων επιστημόνων, οι “άνεμοι” που δημιουργεί μια μαύρη τρύπα γύρω της, προέρχονται από την τεράστια ενέργεια που δημιουργεί το μαγνητικό της πεδίο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κέϊγκο Φουκουμούρα του Πανεπιστημίου Τζέημς Μάντισον της Βιρτζίνια, έριξαν φως στη μαγνητική προέλευση αυτών των ανέμων. Στη μελέτη συμμετείχαν ο ελληνικής καταγωγής αστροφυσικός, Δημοσθένης Καζάνας, του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και ο αστρονόμος Ιωάννης Κοντόπουλος, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Σύμφωνα με τις, μέχρι τώρα, εκτιμήσεις των επιστημόνων, το 10% έως 50% της ιοντίζουσας ακτινοβολίας του σύμπαντος γεννιέται από την προσέλκυση αερίων μαζών γύρω από τις μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών. Η εν λόγω ακτινοβολία γίνεται αντιληπτή από τα τηλεσκόπια στο φάσμα του υπεριώδους και των ακτίνων-Χ.

Εκτός από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία, ο λεγόμενος «δίσκος προσαύξησης» (accretion disk) γύρω από την μαύρη τρύπα, ο οποίος περιβάλλει τα σύνορά της (τον «ορίζοντα γεγονότων»), στέλνει στο διάστημα πανίσχυρους ανέμους αερίων και ύλης. Ένας από τους κεντρικούς στόχους της σύγχρονης αστροφυσικής είναι η μελέτη αυτών των ανέμων και του μηχανισμού της δημιουργίας τους στους δίσκους προσαύξησης.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι, η ίδια η δημιουργία του δίσκου προσαύξησης γύρω από μια μαύρη τρύπα είναι μια μαγνητική διαδικασία, η οποία στη συνέχεια γεννά τους ανέμους μέσα από διάφορες μαγνητο-υδροδυναμικές διαδικασίες.

Στο μέλλον, οι παρατηρήσεις με τα διαστημικά τηλεσκόπια Chandra, XMM-Newton και NuSTAR αναμένεται να επιβεβαιώσουν, αν και σε ποιο βαθμό οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι σωστές. Αργότερα, η αποστολή ATHENA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που αναμένεται να εκτοξευθεί το 2028, αναμένεται να δώσει περισσότερες απαντήσεις γύρω από το τι συμβαίνει σε ένα δίσκο προσαύξησης γύρω από μια μαύρη τρύπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: