Μεγάλη κυβερνοεπίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας πολλές ιστοσελίδες

Μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (21/10), με αποτέλεσμα πολλές ιστοσελίδες να τεθούν ταυτόχρονα εκτός λειτουργίας. Κάμερες κλειστού κυκλώματος και οικιακές συσκευές, συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, όπως εκτυπωτές, χρησιμοποιήθηκαν από τους χάκερς για την επίθεση αυτή, την οποία υπέστησαν, μεταξύ άλλων και οι ιστοσελίδες του Twitter, του Spotify, αλλά και οι υπηρεσίες του SoundCloud και του PayPal.

Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του BBC οι περισσότερες από τις ιστοσελίδες που επλήγησαν χρησιμοποιούν την εταιρεία Dyn, η οποία είναι κάτι σαν διαδικτυακός «τηλεφωνικός κατάλογος» που κατευθύνει τους χρήστες στην ηλεκτρονική διεύθυνση όπου είναι αποθηκευμένη μια ιστοσελίδα.

Την Παρασκευή (21/10), το Dyn δέχτηκε DDoS επίθεση (με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνδεθεί με τους ιστοτόπους στους οποίους οδηγεί). Από την επίθεση αυτή, χιλιάδες μηχανήματα απέστειλλαν ταυτόχρονα μηνύματα με σκοπό να προκληθεί υπερφόρτωση της υπηρεσίας. Οι χιλιάδες συσκευές που «συμμετείχαν» στην επίθεση συνθέτουν το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» -έξυπνες δηλαδή συσκευές που έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Ίντερνετ και χειρισμό εξ αποστάσεως.

Πολλές από τις συσκευές τις οποίες «εκμεταλλεύτηκαν» οι χάκερς προέρχονταν από κινεζικές κατασκευάστριες εταιρείες με εύκολα usernames και passwords, τα οποία όμως οι χρήστες δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν. Αυτό ακριβώς το μελανό σημείο εκμεταλλεύτηκε το κακόβουλο λογισμικό, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι κυβερνοεπιθέσεις.

Το κακόβουλο λογισμικό Mirai, που έχει χρησιμοποιηθεί, τελευταία, σε κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας είχε γίνει διαθέσιμο τον Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει το δικό του «όπλο» για την πραγματοποίηση ανάλογων διαδικτυακών επιθέσεων. Και όπως είναι φυσικό, το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχίες, από ειδικούς και όχι μόνο, σε σχέση με το πόσο ευάλωτο είναι τελικά το διαδίκτυο και οι υπηρεσίες του.

Εξαιτίας της ιδιαίτερα μεγάλης αυτής κυβερνοεπίθεσης πάντως, η εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Hangzhou Xiongmai εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ανακαλεί όλα τα μοντέλα κάμερας κλειστού κυκλώματος, αφού αυτές, εξαιτίας ενός τρωτού σημείου, βοήθησαν τους χάκερς να φέρουν εις πέρας την επίθεσή τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος