Ο Edward Snowden, γνωστός για τις αποκαλύψεις που έκανε σχετικά με τακτικές παρακολουθήσεων της NSA, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελευθερίας του Τύπου και την ομάδα προγραμματιστών The Guardian Project, δημιούργησαν μια νέα εφαρμογή ανοιχτού κώδικα (ακόμη σε μορφή beta), που μπορεί να μετατρέψει ένα τηλέφωνο Android σε ψηφιακό φύλακα με σκοπό να ενημερώνει τον χρήστη σχετικά με αλλαγές στο περιβάλλον του.

Με τη βοήθεια των αισθητήρων του κινητού, η εφαρμογή που ονομάζεται Haven, μπορεί να κατευθύνει συμβατές συσκευές να καταγράψουν απρόσμενους ήχους, να ψάξουν για αλλαγές στον φωτισμό και να ειδοποιήσουν αν μια συσκευή μετακινείται ή αν κάποιος την χρησιμοποιεί. Επίσης, το smartphone μπορεί να ρυθμιστεί έτσι ώστε η κάμερά του να λειτουργεί ως tracker. Παρόλο που δεν μπορεί να αποτρέψει μια κυβερνοεπίθεση, μπορεί όμως να ρυθμιστεί ώστε να στέλνει στους κατόχους ειδοποιήσεις και καταγραφές μέσω γραπτών μηνυμάτων ή μέσω του Signal, όταν οι αισθητήρες του κινητού ανιχνεύσουν κάτι ασυνήθιστο. Το λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να εγκατασταθεί σε φτηνό κινητό (burner phone) το οποίο ο χρήστης θα αφήσει στον χώρο που θέλει να παρακολουθήσει .

«Σχεδιάσαμε το Haven ως εργαλείο για δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατόμων η ζωή των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο», εξηγεί ο Snowden.

SOURCES :

Salon.com

Businessinsider.com

 

 

Μοιράσου το άρθρο: