Microsoft: Μια διόρθωση «κενών» ασφαλείας μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία επεξεργαστών

Οι αναβαθμίσεις λογισμικού με σκοπό το «κλείσιμο» των κενών ασφαλείας, τα οποία ανακαλύφθηκαν στις 3 Ιανουαρίου, σχεδόν σε όλους τους κεντρικούς επεξεργαστές, έχουν ως αποτέλεσμα να γίνονται πιο αργοί μερικοί υπολογιστές, τόσο τα PC (οι προσωπικοί υπολογιστές) όσο και οι servers (εξυπηρετητές), αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Microsoft.

Σύμφωνα και με το πρακτορείο Reuters, σε σχετικές δηλώσεις σε ιστολόγιο (blog) της εταιρείας αναφέρεται ότι τα συστήματα που χρησιμοποιούν παλαιότερα τσιπ της Intel, εμφανίζουν αισθητή επιβράδυνση και μείωση της απόδοσής τους.

Από την πλευρά της, η εταιρεία επεξεργαστών Intel αρνείται ότι τα τσιπάκια της μπορούν να επηρεασθούν αρνητικά μετά τις «επιδιορθώσεις» των κενών ασφαλείας. Με δήλωση που απηύθυνε πριν από λίγες ημέρες, διαβεβαίωσε ότι ένας τυπικός οικιακός ή επιχειρηματικός χρήστης δεν θα διαπιστώσει σημαντική καθυστέρηση στις συνήθεις εργασίες του, όπως το γράψιμο κειμένου, η ανάγνωση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή η πρόσβαση σε ψηφιακές φωτογραφίες.

Η Microsoft ανακοίνωσε ακόμη ότι, η κατάσταση φαίνεται να είναι χειρότερη με ορισμένους παλαιότερους επεξεργαστές της Advanced Micro Devices (AMD)- ανταγωνίστριας εταιρίας της Intel- καθώς οι αναβαθμίσεις ασφαλείας έκαναν κάποιους από τους υπολογιστές που διαθέτουν τέτοια τσιπάκια να…«παγώσουν».

Εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων, η Microsoft ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά την αναβάθμιση λογισμικού για ορισμένους επεξεργαστές της AMD, προκειμένου να αποφευχθεί η ολοκληρωτική κατάρρευση όσων υπολογιστών διαθέτουν αυτούς τους επεξεργαστές και είναι πιθανόν να παρουσιάσουν πρόβλημα.

Η Microsoft έχει αρχίσει να κυκλοφορεί αναβαθμίσεις ασφαλείας για τις συσκευές με το λειτουργικό σύστημα Windows, εξαιρώντας πλέον αυτές με ορισμένα τσιπ της AMD. Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προστασία των υπολογιστών με τσιπ της AMD από πιθανές μελλοντικές επιθέσεις χάκερς που ίσως θελήσουν να εκμεταλλευθούν τα γνωστά πλέον κενά ασφαλείας Meltdown και Spectre.

Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανίσουν πτώση οι μετοχές της AMD στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως νωρίτερα είχε συμβεί και με τις μετοχές της Intel. Πριν όμως γίνει γνωστό το πρόβλημα της Microsoft με τα τσιπ της AMD, οι μετοχές της τελευταίας είχαν ανέβει έως κατά 20%, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούσαν ότι η AMD θα επωφεληθεί σε βάρος της Intel, της οποίας οι επεξεργαστές είχαν φανεί ότι επηρεάζονται περισσότερο από προβλήματα που σχετίζονται με την αναβάθμιση του λογισμικού και την ασφάλεια των υπολογιστών.

Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα και η κάλυψη των κενών ασφαλείας να συμπεριλάβει και όλους τους επεξεργαστές της AMD, η Microsoft ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται επί τούτου με την εταιρία.

Το πρόβλημα που καθιστά αργούς και μη λειτουργικούς τους προσωπικούς υπολογιστές και τους servers αφορά και τα τσιπ της ARM, που ανήκει στην ιαπωνική SoftBank. Η ARM εκτίμησε ότι περίπου το 5% των περισσοτέρων από 120 δισεκατομμυρίων τσιπ που η ίδια και οι συνεργάτες της έχουν πουλήσει από το 1991, επηρεάζονται από το Spectre, ενώ πολύ μικρότερος είναι ο αριθμός των τσιπ της που είναι ευάλωτα στο Meltdown.

Η Intel και η AMD δεν έχουν αποκαλύψει μέχρι σήμερα τον ακριβή αριθμό των δικών τους τσιπ που επηρεάζονται από την αναβάθμιση και το «κλείσιμο» των κενών ασφαλείας.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Cisco Systems έκανε γνωστό ότι εντόπισε 18 προϊόντα της (servers, routers κ.α.) που είναι ευάλωτα στα δύο κενά ασφαλείας και διαβεβαίωσε ότι θα έχει ετοιμάσει τις αναγκαίες διορθώσεις μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει και αυτή το πρόβλημα, η Apple κυκλοφόρησε μια αναβαθμισμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματός της τη Δευτέρα που μας πέρασε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος