Ένα μάλλον ασυνήθιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της «εκδικητικής πορνογραφίας» πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης του Facebook, προκειμένου να γλυτώσει τους χρήστες του από πιθανούς εκβιαστές.

Όσοι ανησυχούν ότι οι σύντροφοί τους (τωρινοί ή παλαιότεροι) μπορεί να αναρτήσουν στο διαδίκτυο γυμνές ή άλλες φωτογραφίες τους με σεξουαλικό περιεχόμενο, μπορούν να αποστείλουν οι ίδιοι στο Facebook (και στο Instagram) το συγκεκριμένο υλικό, εξουσιοδοτώντας έτσι τους υπεύθυνους να λάβουν μέτρα, αν ή όταν χρειαστεί.

Η τεχνολογία του Facebook επιτρέπει τη δημιουργία ενός μοναδικού ψηφιακού αποτυπώματος για κάθε εικόνα. Με τη βοήθεια αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης θα είναι δυνατόν να εντοπίζεται και να μπλοκάρεται έγκαιρα κάθε προσπάθεια άλλου χρήστη να «ανεβάσει» και να μοιραστεί την ίδια επίμαχη φωτογραφία εντός του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian και το αυστραλιανό δίκτυο ABC, η νέα δυνατότητα θα εφαρμοσθεί σε πρώτη φάση πιλοτικά στην Αυστραλία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

Από τις εκτιμήσεις των ειδικών προκύπτει ότι, περίπου το 4% των χρηστών στις ΗΠΑ (ένας στους 25) έχει πέσει θύμα εκδικητικής πορνογραφίας, ποσοστό που αυξάνεται στο 10% για τις γυναίκες έως 30 ετών.

Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου προστασίας, αρχικά στην Αυστραλία, οι χρήστες που επιθυμούν να προστατευτούν με τον συγκεκριμένο τρόπο από μια πιθανή θυματοποίηση τους μέσω της εκδικητικής πορνογραφίας, θα συμπληρώνουν μια φόρμα στην ιστοσελίδα του κυβερνητικού επιτρόπου της Αυστραλίας για θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας (εξηγώντας τις ανησυχίες τους και το γιατί θέλουν να κάνουν χρήση αυτού του προστατευτικού μέτρου).

Στη συνέχεια, οι χρήστες θα καλούνται να στείλουν τις φωτογραφίες τους μέσω του Messenger και η κυβερνητική υπηρεσία θα αναλαμβάνει να ενημερώσει σχετικά το Facebook. Τελικά, το Facebook θα φροντίζει να βάζει την αναγκαία ψηφιακή επισήμανση σε κάθε εικόνα, προκειμένου να μπλοκάρει το «ανέβασμα» ή το μοίρασμά του υλικού από τρίτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εκπροσώπων του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, το Facebook, που σκοπεύει να εφαρμόσει το μέτρο και σε άλλες χώρες, θα αποθηκεύει αυτές τις φωτογραφίες για σύντομο χρονικό διάστημα και μετά θα τις διαγράφει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Guardian

Φωτογραφία: AP/ Noah Berger

Μοιράσου το άρθρο: