Νέο τεστ αίματος δίνει πληροφορίες για την «ώρα» του βιολογικού μας ρολογιού

Την ώρα του βιολογικού μας ρολογιού μπορεί να μάς «φανερώσει» για πρώτη φορά το νέο τεστ αίματος, με την ονομασία TimeSignature (Υπογραφή Χρόνου), που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Προκειμένου να κάνει κανείς το τεστ απαιτούνται μόνο δύο αιμοληψίες. Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να δώσει στους γιατρούς πληροφορίες για το ποια είναι η βιολογική ώρα ενός ανθρώπου και κατά πόσο αυτή διαφέρει από την ώρα (τον χρόνο) στον εξωτερικό κόσμο. Για παράδειγμα, λαμβάνοντας κανείς υπόψη το αποτέλεσμα της εξέτασης μπορεί να διαπιστώσει ότι υπάρχει μια διαφορά ωρών ανάμεσα στην ώρα που δείχνει ένα ρολόι και στην “εσωτερική ώρα” ενός σώματος.

Το τεστ μετρά στο αίμα 40 διαφορετικούς βιοδείκτες έκφρασης γονιδίων και μετά, με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, κάνει εκτίμηση για την ώρα του σώματος.

Οι βιολογικοί μηχανισμοί και οι κάθε είδους διαδικασίες σχεδόν σε κάθε ιστό και όργανο του σώματος «ρυθμίζονται» από ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι, που ελέγχει τον λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό. Ο «εσωτερικός χρόνος» κάποιων ανθρώπων συγχρονίζεται πλήρως με τον εξωτερικό χρόνο, αλλά σε αρκετούς διαπιστώνεται μια απόκλιση ανάμεσα στις δύο ώρες (εσωτερική και εξωτερική).

Χάρη στο νέο τεστ οι επιστήμονες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να μελετούν εύκολα την επίπτωση που έχουν τα «ξεκούρδιστα» βιολογικά ρολόγια σε διάφορες ασθένειες, (διαβήτης, Αλτσχάιμερ, καρδιοπάθειες, κατάθλιψη κ.α.).

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι, όσο πιο μεγάλη είναι η απόκλιση ανάμεσα στο «εσωτερικό» ρολόι του ανθρώπου και στο ρολόι του εξωτερικού περιβάλλοντος, τόσο αυξάνεται η προδιάθεση για διάφορες ασθένειες. Ως εκ τούτου, αξιοποιώντας την νέα εξέταση, οι ειδικοί είναι σε θέση να προβλέψουν ποιος οργανισμός είναι πιθανό να νοσήσει (από συγκεκριμένες ασθένειες) στο μέλλον.

Προς το παρόν το τεστ δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί επισήμως, καθώς η ανάπτυξή του βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Όταν όμως αξιοποιηθεί κλινικά θα βοηθήσει τους γιατρούς ώστε να χορηγούν τις δόσεις των φαρμάκων τις κατάλληλες στιγμές, ανάλογα με την ώρα του σώματος κάθε ασθενούς. Ακόμη, βάσει του τεστ, οι επιστήμονες μπορούν να γνωρίζουν ποια είναι η καλύτερη, ώρα ώστε η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική για έναν ασθενή.

Η επικεφαλής της έρευνας, Ρόζμαρι Μπράουν, επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, εξηγεί:  «Πρόκειται για μια πολύ πιο ακριβή και εξειδικευμένη μέτρηση από ό,τι να διαπιστώνεται απλώς αν κάποιος είναι εκ φύσεως πρωινός ή βιολογικός τύπος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Jessica Kourkounis

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος