Νότιος Ωκεανός: Αυτό είναι το «ακέφαλο κοτόπουλο τέρας» ή αγγούρι της θάλασσας

Ένα παράξενο είδος αγγουριού της θάλασσας, γνωστό και ως «ακέφαλο κοτόπουλο τέρας», κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά στο Νότιο Ωκεανό, στα ανοιχτά της ανατολικής Ανταρκτικής.

Το Enypniastes eximia, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, είχε μέχρι σήμερα εντοπιστεί μόνο μία φορά στον Κόλπο του Μεξικού. Τώρα όμως οι κάμερες της οργάνωσης Australian Antarctic Division (AAD), που διερευνά την Ανταρκτική και τον θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Αυστραλίας, κατέγραψαν επίσης τον ασυνήθιστο αυτό θαλάσσιο οργανισμό, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ».

Έχει χρώμα ανοιχτό ροζ έως κοκκινωπό καφέ, ανάλογα με την ηλικία του, μήκος 11 έως 25 εκατοστά και ζει πιθανώς σε βάθη μεταξύ 300 και 6.000 μέτρων. Στον Κόλπο του Μεξικού είχε ανακαλυφθεί σε βάθος 2.500 μέτρων.

«Ο Νότιος Ωκεανός περιέχει μια απίστευτη ποικιλία θαλάσσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδών με εμπορική αξία. Οι οργανισμοί αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή ενόψει των μελλοντικών γενεών», δήλωσε η Τζίλιαν Σλόκαμ, η Αυστραλή αντιπρόσωπος της Επιτροπής για τη Διατήρηση των Έμβιων Υδρόβιων Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR).

Τα δεδομένα που συλλέγονται με ειδικές κάμερες, θα παρουσιασθούν από τους ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της CCAMLR, που ξεκινά σήμερα στο Χόμπαρτ και στο οποίο η Αυστραλία θα προωθήσει τη δημιουργία μιας νέας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στην ανατολική Ανταρκτική.

Σχετικό βίντεο για τον παράξενο θαλάσσιο οργανισμό υπάρχει στο YouTube.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος