Για τη σημασία της έρευνας στο αστροφώτιστο διάστημα  μίλησε  ο βραβευμένονος αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής  που από παιδί  στύλωνε το βλέμμα του στον ουράνιο θόλο που σκέπαζε τον Βροντάδο της Χίου  όπου μεγάλωσε.

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός   μίλησε για το «άγγιγμα»  του Ήλιου τον Ιούνιο όπου ένα σκάφος θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 6.000.000 μιλίων. Τότε ερευνητικό σκάφος -διαστημόπλοιο  που  θα εκτελέσει την ιστορική  αποστολή  θα ξεκινήσει  προστατευμένο από ένα ειδικό αλεξήλιο και θα φτάσει  στον προορισμό του  στις 12 Δεκεμβρίου του 2024.  Ο κ. Κριμιζής αναφέρθηκε στις μεθόδους και στο σύστημα με το οποίο λειτουργεί  η επιστημονική στοχοθεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηλιακός εξερευνητής  ξεκίνησε σαν ιδέα την δεκαετία του 60.  Ο αστροφυσικός της NASA  μίλησε και για την διαχείριση των πόρων μιας και ήταν ο πρώτος  που επέστρεψε πολλές φορές  κεφάλαια  που έλαβε  για επιστημονική έρευνά ακολουθώντας χρηστή διαχείριση.

Τέλος ο κ. Κριμιζής  αναφέρθηκε στα νηπιακά βήματα της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας και υπογράμμισε ότι θα χτιστεί μια υπηρεσία όπου θα κυριαρχούν  3 άλφα και στο τέλος ήτα. Δηλαδή: Αξιοκρατία , Αριστεία , Αξιολόγηση και Ήθος

Μοιράσου το άρθρο: