Σε λειτουργία έχει τεθεί ο ισχυρότερος και πιο «έξυπνος» επιστημονικός υπερυπολογιστής στον κόσμο, ονόματι Summit, με κορυφαία απόδοση τους 200.000 τρισ. υπολογισμούς ανα δευτερόλεπτο η 200 petaflops που είναι οκτώ φορές ισχυρότερος απο το προηγούμενο ισχυρότερο σύστημα, ονόματι Titan, σύμφωνα με ανακοίνωση του το Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Για ορισμένες επιστημονικές εφαρμογές, το Summit θα είναι επίσης σε θέση να έχει πάνω από τρία δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων ανάμεικτους υπολογισμούς ακρίβειας ανά δευτερόλεπτο ή 3.3 exaops, παρέχοντας μεγάλη υπολογιστική ισχύ για έρευνα στον τομέα της ενέργειας, των προηγμένων υλικών και της τεχνητής νοημοσύνης (AI), μεταξύ άλλων τομέων. Αυτό θα επιτρέψει επιστημονικές ανακαλύψεις που ήταν προηγουμένως ανέφικτες ή αδύνατες.

Το Summit μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της παράδοσης ενός συστήματος υπερσύγχρονης υπερυπολογιστών μέχρι το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις, να επιταχύνουν την ανακάλυψη, ο δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Rick Perry.

Το σύστημα IBM AC922 αποτελείται από 4608 υπολογιστές, το καθένα από τους οποίους περιλαμβάνει δύο επεξεργαστές IBM Power9 22 πυρήνων και έξι επιταχυντές μονάδων επεξεργασίας γραφικών NVIDIA Tesla V100, διασυνδεδεμένοι με το InfelineBand Mellanox EDR 100Gb / s dual-rail. Το Summit διαθέτει επίσης περισσότερα από 10 petabytes μνήμης συνδυασμένα με γρήγορες, υψηλής ταχύτητας διαδρομές για την αποτελεσματική κίνηση δεδομένων.

Μοιράσου το άρθρο: