Στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη– σε απόσταση περίπου 11,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων- θα φτάσει την Κυριακή 16/12, γύρω στις τρεις το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, ο κομήτης 46Ρ/Βιρτάνεν.

Όπως αναφέρουν Αμερικάνοι αστρονόμοι, η συγκεκριμένη θα είναι μια από τις κοντινότερες προσεγγίσεις του πλανήτη μας από κομήτη από το 1950 και η 20ή κοντινότερη από τον ένατο αιώνα.

Με την προϋπόθεση ότι ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός και χωρίς σύννεφα, κατά το κοντινότερο πλησίασμά του στη Γη, ο κομήτης θα είναι ορατός ακόμη και με γυμνά μάτια.

Οι κομήτες είναι παγωμένα σώματα που ενώ διαγράφουν την πορεία τους, ιδίως καθώς πλησιάζουν τον Ήλιο, απελευθερώνουν αέρια (μεθάνιο, διοξείδιο άνθρακα, αμμωνία κ.α.) και σκόνη με τη μορφή «ουράς». Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι κομήτες είναι φτιαγμένοι από πρωτογενή υλικά, τα οποία είχαν σχηματίσει το ηλιακό μας σύστημα πριν περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Συνήθως εκτελούν ελλειπτικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο, οι οποίες περιοδικά τους φέρνουν πιο κοντά στη Γη, αλλά και πέρα από τον Πλούτωνα.

Ο 46Ρ/Βιρτάνεν  είχε ανακαλυφθεί από τον Φινλανδο-αμερικανό αστρονόμο Καρλ Βιρτάνεν το 1948 και όπως εξηγούν οι ειδικοί, στο πέρασμά του θα φαίνεται σαν ένα κινούμενο πρασινωπό σημάδι δεξιά από τον αστερισμό του Ωρίωνα. Ο εν λόγω κομήτης,  χρειάζεται περίπου 5,4 χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι συχνότερα ορατός από τη Γη κατά διαστήματα, σε σχέση με άλλους, πιο γνωστούς κομήτες (όπως ο Χάλεϊ).

Για την παρακολούθηση της πορείας του 46Ρ/Βιρτάνεν, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θα στρέψει στον ουρανό τρία τηλεσκόπιά της, μεταξύ των οποίων το «Χαμπλ» και το τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ «Τσάντρα». Βεβαίως, πολλοί ερασιτέχνες αστρονόμοι θα σπεύσουν επίσης να παρακολουθήσουν την πορεία του κομήτη, καθώς θα περνά κοντά από τον πλανήτη μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου

Μοιράσου το άρθρο: