Ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανών τεχνολογικών εξελίξεων με την καινοτομία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η επανάσταση της πληροφορίας, η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογία επηρεάζουν ριζικά όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Στο 3ο συνέδριο Emtech France που διοργάνωσε το MIT Technology Review συμμετείχαν επιχειρηματίες, εφευρέτες και επιστήμονες που παρουσίασαν το έργο και τις ιδέες τους καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των αναδυόμενων τεχνολογιών. Φέτος, οι διοργανωτές έβαλαν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της τεχνολογικής επανάστασης θέτοντας το ερώτημα εάν έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που φέρνει η τεχνολογική επανάσταση.

Ο αμερικανός Mike Lewis, ένας από τους κύριους ομιλητές του συνεδρίου και ιδρυτής της online πλατφόρμας When to Jump, μίλησε για τη σημασία της ανάληψης ρίσκου και την ικανότητα να κοιτάμε προς το μέλλον σε έναν χώρο που προσφέρει άπειρες δυνατότητες. Η πλατφόρμα αυτή ιδρύθηκε το 2016 και φιλοξενεί προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που έχουν αποφασίσει να αφήσουν κάτι ασφαλές για να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Ο Lewis παρουσίασε τέσσερις αμερικάνικες εταιρείες που καινοτομούν σε τέσσερις βασικούς τομείς: τη γεωργία, τις μεταφορές, την ενέργεια και την υγεία. Οι ιδρυτές αυτών των εταιρειών πήραν το ρίσκο να ξεκινήσουν κάτι καινούριο και καινοτόμο γιατί πιστεύουν πως είναι το μέλλον.

Προς το τέλος της παρουσίασής του, ο Lewis αναφέρθηκε στη σημαντική ανακάλυψη του μηχανισμού των Αντικυθήρων και ζήτησε από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν ποια ιδέα ή εφεύρεση θα είναι τόσο επαναστατική που θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές. Σύμφωνα με τον Lewis υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη μακρόχρονη επιτυχία μιας ιδέας ή μιας εφεύρεσης. Όπως είναι η διάθεση ανάληψης ρίσκου και η ικανότητα για προσαρμογή στις εκάστοτε αλλαγές. «Ως άνθρωποι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε συμπεριφορές που μπορεί να έχουν νόημα σήμερα, αλλά δεν θα έχουν στο μέλλον. Επίσης αν θέλουμε να κοιτάμε μπροστά θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε πίσω », είπε ο Lewis.

Η ιστορία του Mike Lewis

Σε ηλικία 24 ετών, ο Mike Lewis εργαζόταν ως επενδυτής σε μια εταιρεία της Βοστώνης, αλλά αυτό που πραγματικά ήθελε να κάνει ήταν να παίζει επαγγελματικά σκουός. Αλλά πόσο εύκολο είναι να αφήσει κάποιος μια πολλά υποσχόμενη καριέρα για να κυνηγήσει το όνειρό του; Ο Lewis αποφάσισε να ζητήσει συμβουλές από ανθρώπους που είχαν κάνει ακριβώς αυτό. Είχαν κάνει το άλμα αφήνοντας τη δουλειά τους για να κυνηγήσουν το όνειρό τους.

«Άρχισα να συλλέγω ιστορίες, συνάντησα ανθρώπους από όλο τον κόσμο: πρώην τραπεζίτες, ηλεκτρολόγους, επιστήμονες, δημοσιογράφους, ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα που άφησαν πίσω τους κάτι ασφαλές για να προσπαθήσουν να κάνουν αυτό που πραγματικά ήθελαν «, εξηγεί ο Lewis. Το 2013, πήρε τη μεγάλη απόφαση παραιτήθηκε από τη δουλειά του και πέρασε 16 μήνες ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο παίζοντας σκουός επαγγελματικά. Το 2016, λάνσαρε την πλατφόρμα του When to Jump και από τότε, οι ιστορίες που δημοσιεύονται εκεί έχουν αποτελέσει έμπνευση για πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση.

Το βιβλίο του με τίτλο When to Jump: If the Job You Have Isn’t the Life You Want που το προλογίζει η διευθύντρια του Facebook, Sheryl Sandberg, θα κυκλοφορήσει στην Αμερική τον Ιανουάριο του 2018.

 

Μοιράσου το άρθρο: