Τον έντονο προβληματισμό των ευρωπαίων ψηφοφόρων αποτυπώνουν οι μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου σε σχέση με το ενδεχόμενο «ψηφιακής χειραγώγησης ψήφου» στην Ευρώπη, ενόψει ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών, μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η ΕΕ, που συμμερίζεται την ανησυχία, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών ώστε να θωρακίσει τους χρήστες του διαδικτύου από φαινόμενα χειραγώγησης. Ο Βασίλης Βασιλόπουλος, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της ΕΡΤ εξηγεί  τι είναι η online χειραγώγηση και πώς γίνεται.

Μετά το σκάνδαλο Facebook-Cambridge Analytica, το σκάνδαλο εκμετάλλευσης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook χωρίς την συγκατάθεσή τους για πολιτικούς σκοπούς, η ΕΕ κινητοποιήθηκε.

Το Ευρωκοινοβούλιο ήδη έχει εγκρίνει ψήφισμα για μέτρα με στόχο την αποτροπή «χειραγώγησης των εκλογών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οτιδήποτε λέμε ή κάνουμε είναι κάτι που καταγράφεται. Οι data brokers οι εταιρείες που συγκεντρώνουν όλα αυτά τα δεδομένα από την κάθε πλατφόρμα, έχουν το προφίλ μας με καταγεγραμμένες τις καταναλωτικές μας προτιμήσεις, τις πολιτικές μας αντιλήψεις ή ακόμα και για τις αδυναμίες μας, πχ εάν έχουμε χρέη», σημειώνει ο Βασίλης Βασιλόπουλος και εξηγεί πως αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για να δώσουν προσωποποιημένη πληροφόρηση και προσθέτει ότι αυτό είναι το εργαλείο. «Ο τρόπος χειραγώγησης είναι οι ψευδείς ειδήσεις ή η μονόπλευρη παρουσίαση των πραγμάτων, ώστε να μην μπορεί ο πολίτης να δημιουργήσει μια αντικειμενική άποψη», προσθέτει.

Ο ίδιος ανέφερε πως το Ευρωκοινοβούλιο μαζί με τον ευρωπαίο Επίτροπο για τα προσωπικά δεδομένα συντονίζουν μια συζήτηση μεταξύ των αρχών που έχουν αρμοδιότητα για τις εκλογές σε κάθε χώρα, τις αρχές που ρυθμίζουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων ώστε να συνεργαστούν για τους κανόνες που θα ρυθμίσουν το πώς θα «τρέξουν» οι εκλογές στο διαδίκτυο.

Μοιράσου το άρθρο: