Π.Ο.Υ: Τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας σε Ελλάδα και Ν. Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα έτη 2015-2017, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Nότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα) παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, με περίπου ένα στα πέντε παιδιά (ποσοστό 18% έως 21% ανάλογα με τη χώρα) να είναι παχύσαρκο.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία του ΠΟΥ παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη της Παχυσαρκίας στη Βιέννη. Άλλες χώρες (Γαλλία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Λετονία και Δανία) παρουσίασαν τα χαμηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας σύμφωνα με τα στοιχεία (από 5% έως 9% του συνόλου των παιδιών).

Παρόλα τα ανησυχητικά στοιχεία, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών, δρ. Ζοάο Μπρέντα δήλωσε: «Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, παρόλο που τα ποσοστά είναι υψηλά, έχει υπάρξει μια σημαντική μείωση, που οφείλεται στην πολύ σημαντική προσπάθεια, την οποία αυτές οι χώρες έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια για τον έλεγχο της παιδικής παχυσαρκίας».

Σύμφωνα με στοιχεία άλλων μελετών που παρουσιάστηκαν επίσης στο συνέδριο, η παχυσαρκία σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον 12 διαφορετικών καρκίνων – 5 περισσότερων σε σχέση με 10 χρόνια πριν- όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση  του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF).

Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία σχετίζεται με καρκίνο  του ήπατος, των ωοθηκών, με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, του στομάχου, του στόματος και του λαιμού, του εντέρου, του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση), της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, του οισοφάγου, του παγκρέατος και της μήτρας (ενδομητρίου).

Η συχνή κατανάλωση ζάχαρης σε μεγάλες ποσότητες (και των προϊόντων που έχουν ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά) που οδηγεί στην παχυσαρκία, μπορεί κατ’ επέκταση να σχετίζεται με την εμφάνιση των προαναφερθέντων καρκίνων, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Από την άλλη, σημαντική φαίνεται να είναι η σωματική άσκηση για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων  (εντέρου, μαστού και μήτρας) και καρκίνων (στομάχου, παχέος εντέρου, ήπατος, στόματος-λαιμού, οισοφάγου και μαστού).

Σύμφωνα με τα δεδομένα της εν λόγω μελέτης,  η σωματική αδράνεια, σε συνδυασμό με την κατανάλωση φαγητού από τα ταχυφαγεία, ευνοούν την παχυσαρκία και ως εκ τούτου σχετίζονται με την αύξηση των καρκίνων σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, περίπου ένας στους έξι θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρκίνο.

Μια ακόμα έρευνα -που παρουσιάστηκε στο συγκεκριμένο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δίνει τη σημαντική πληροφορία ότι  τα υπέρβαρα παιδιά με αυξημένο βάρος κατά την εφηβεία κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά την ενηλικίωσή τους. Αντίθετα, τα υπέρβαρα αγόρια στην παιδική ηλικία, που όμως δεν παχαίνουν στην εφηβεία, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ως ενήλικες, τονίζουν οι επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές στη Σουηδία με επικεφαλής τον δρα Τζίμι Σέλιντ του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 38.000 αγόρια, που παρακολουθήθηκαν για 38 χρόνια.

Όσα παιδιά στα οκτώ χρόνια τους είχαν παραπανίσιο βάρος ή ήταν παχύσαρκα και στη συνέχεια, κατά την εφηβεία, πάχυναν και άλλο, είχαν κατά μέσο όρο 48% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου μετά την ενηλικίωσή τους, σε σχέση με τους πιο αδύνατους συνομηλίκους τους.

Σύμφωνα με μια ακόμα Σουηδική μελέτη, που και αυτή παρουσιάστηκε στο συνέδριο στη Βιέννη,  τα υπέρβαρα αγόρια στην εφηβεία κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια ως ενήλικες, ενώ δεν υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος για τα υπέρβαρα παιδιά που αδυνατίζουν στην εφηβεία. Από την έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Μαρία Μπίτζελ, διαπιστώθηκε ότι τα αγόρια με φυσιολογικό βάρος στην ηλικία των οκτώ ετών, που έγιναν υπέρβαρα στην εφηβεία, είχαν τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωσθούν με καρδιακή ανεπάρκεια αργότερα στη ζωή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος