Παγκόσμια Ημέρα Όρασης είναι η σημερινή (12/10/17) και γιορτάζεται κάθε δεύτερη Πέμπτη του Οκτώβρη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Διεθνής Οργανισμός για την Πρόληψη της Τυφλότητας, συνεχίζοντας για πέμπτο έτος την υλοποίηση του Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης 2014-2019, με γενικό θέμα «Οικουμενική Υγεία των Οφθαλμών», στοχεύει στην ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα της μερικής ή ολικής απώλειας όρασης και της οπτικής αναπηρίας εν γένει.

Στο πλαίσιο των δράσεων της ευαισθητοποίησης, τονίζεται από τους αρμόδιους οργανισμούς η ανάγκη μέριμνας για την πρόληψη της τυφλότητας ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (νέους, παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη) δεδομένου ότι, όπως επισημαίνεται, οι αναπηρίες της όρασης μπορούν πλέον να αποφευχθούν και να προληφθούν σε ποσοστό 80%, με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των ασθενών με μειωμένη οπτική οξύτητα μεγαλύτερη από 95%, υπολογίζεται σε 39 εκατομμύρια, ενώ έξι φορές μεγαλύτερος (246 εκατομμύρια) είναι ο αριθμός των ανθρώπων με διαταραχές στην όραση βαριάς ή ήπιας μορφής.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των ατυχημάτων και των τραυματισμών που επηρεάζουν τους οφθαλμούς είναι σημαντική προϋπόθεση για την προστασία της όρασης σε παγκόσμια κλίμακα.

Για το λόγο αυτό, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύνταξη κειμένου, με θέμα «Ατυχήματα και τραυματισμοί που επηρεάζουν τα μάτια και την όραση – Πρόληψη και αντιμετώπιση», μέσω του οποίου παρέχονται χρήσιμες οδηγίες – συμβουλές σχετικά με την προστασία των οφθαλμών και της όρασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: