Παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης σε άστρο νετρονίων

Μια από τις πλέον υψηλής ανάλυσης παρατηρήσεις στην ιστορία της αστρονομίας έκαναν Καναδοί αστρονόμοι, που παρατήρησαν  δύο περιοχές έντονης ακτινοβολίας, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων η μία από την άλλη, σε ένα άστρο νετρονίων (πάλσαρ) σε απόσταση 6.500 ετών φωτός από τη Γη.

«Η παρατήρηση είναι ισοδύναμη με το να χρησιμοποιήσεις ένα γήινο τηλεσκόπιο για να δεις ένα ψύλλο πάνω στην επιφάνεια του Πλούτωνα», ανέφεραν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μέιν του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Το άστρο νετρονίων με την ονομασία PSR B1957+20, στο οποίο εστίασαν την προσοχή τους οι αστρονόμοι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σαν σβούρα, κάνοντας πάνω από 600 περιστροφές το δευτερόλεπτο. Με την περιστροφή του, εκπέμπει δέσμες ισχυρής ακτινοβολίας από δύο καυτά σημεία στην επιφάνειά του.

Σε απόσταση μόνο δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων, το άστρο νετρονίων έχει ως «σύντροφό» του ένα άλλο άστρο, ένα ψυχρό καφέ νάνο, με διάμετρο ίση με το ένα τρίτο του Ήλιου μας, και το άστρο «σύντροφος» του πάλσαρ  είναι βαρυτικά «κλειδωμένο» γύρω από το άστρο νετρονίου.

Το άστρο νάνος έχει μια ουρά αερίων, η οποία θυμίζει κομήτη. Τα αέρια αυτά λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός μπροστά από το πάλσαρ, πράγμα που επέτρεψε την τόσο υψηλής ανάλυση παρατήρηση του. Επειδή σταδιακά το άστρο νετρονίων θα εξαερώσει τον καφέ νάνο, ονομάζεται, όπως κάθε τέτοιο πάλσαρ,  «μαύρη χείρα», όπως οι ομώνυμες αράχνες που τρώνε τους συντρόφους τους.

Η νέα μελέτη των αστρονόμων μπορεί να φέρει στο φως περισσότερες πληροφορίες και για τις μυστηριώδεις «Γρήγορες Ραδιο-Εκλάμψεις» (FRBs), αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος