Πίδακας από την συγχώνευση άστρων νετρονίων ξεπέρασε την ταχύτητα του φωτός;

Ο πίδακας (jet stream) που προήλθε από την συγχώνευση δυο άστρων νετρονίων, γνωστή ως GW170817, μοιάζει να κινείτο 4 φορές ταχύτερα απο το φως σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Θεωρητικά, κανένα αντικείμενο που έχει μάζα δεν μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός. Σύμφωνα με την γενική θεωρία της σχετικότητας του Einstein, ένα αντικείμενο που “τρέχει” με την ταχύτητα του φωτός θα έχει άπειρη μάζα.

Το φως τρέχει με ταχύτητα 300.000 περίπου χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και μπορεί να κάνει τον γύρο της Γης 7,5 φορές σ’ ένα δευτερόλεπτο ή να διανύσει την απόσταση απο τον Ηλιο στη Γη σε 8 λεπτά περίπου. Η απόσταση που μας χωρίζει απο το κοντινότερο προς το ηλιακό μας σύστημα αστέρι, τον Αλφα Κενταύρου, είναι 4,3 έτη φωτός.

Το GW170817 ήταν η πρώτη τεκμηριωμένη σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων που είναι τα κατάλοιπα τεράστιων αστεριών. Οι αστέρες νετρονίων σχηματίζονται απο την κατάρρευση αστέρων μεγάλης μάζας μετά απο μια έκρηξη υπερκαινοφαινούς (σουπερνοβα). Είναι ένα απο τα τρία είδη “αστρικών πτωμάτων”.

Τα άλλα δυο είναι ο λευκός νάνος-το υπόλειμμα του πυρήνα ενός μικρού έως μεσαίου μεγέθους άστρου- και η μαύρη τρύπα. Το GW170817 αναφέρεται στα βαρυτικά κύματα (GW) και στην ημερομηνία της 17ης Αυγούστου του 2017 που οι αστρονόμοι παρατήρησαν το γεγονός.

Το GW170817 έκανε την εμφάνισή του 130 εκατομμύρια περίπου έτη φωτός από τη Γη και ήταν το πρώτο γεγονός που εντοπίστηκε τόσο μέσω των βαρυτικών κυμάτων (οι κυματισμοί στο χωρόχρονο που προέβλεψε ο Albert Einstein πριν από έναν αιώνα) όσο και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ενα έτος φωτός αναφέρεται στην απόσταση που διανύει το φως σ’ ένα έτος.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διάφορα ραδιοτηλεσκόπια για να εξετάσουν τα επακόλουθα της έκρηξης από την συγχώνευση των δυο άστρων νετρονίων που εκσφενδόνισε ένα κέλυφος υλικού μακριά στο διάστημα. Μέσα σε αυτό το κέλυφος, τα συγχωνευμένα αστέρια νετρονίων δημιούργησαν μια μαύρη τρύπα, η οποία άρχισε να απορροφά πολλά αέρια και σκόνη, σχηματίζοντας ένα γρήγορα περιστρεφόμενο δίσκο γύρω από αυτή.

Οι παρατηρήσεις που έγιναν 75 και 230 μέρες μετά τον αρχικό εντοπισμό της έκρηξης GW170817 υποστηρίζουν την άποψη ότι το ρεύμα άρχισε μάλλον να εκτοξεύεται από τους πόλους του δίσκου με κατεύθυνση προς την Γη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 155 μέρες μεταξύ των δυο προαναφερθέντων παρατηρήσεων, ο πίδακας έμοιαζε να “έτρεχε” με 4 φορές την ταχύτητα του φωτός αλλά ήταν μάλλον αυταπάτη όπως ανέφεραν στο space.com.

ΠΗΓΗ: Nature, NASA, space.com, ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος