Πλησιάζει το τέλος της αποστολής Dawn στη ζώνη των αστεροειδών

Η αποστολή της διαστημοσυσκευής Dawn στην Εστία (Vesta) και στη Δήμητρα (Ceres) στη ζωνη των αστεροειδών μεταξύ Αρη και Δια πλησιάζει προς το τέλος της μετά απο 11 χρόνια σύμφωνα με την NASA.

Η ζωή της αποστολής της Dawn, η οποία επεκτάθηκε αρκετές φορές για να εξερευνήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την Δήμητρα και την Εστία που συνδιαστικά εκτιμάται πως αντιπροσωπεύουν το 45% της μάζας στην κύρια ζώνη των αστεροειδών, είναι πιθανό να τερματισθεί σε κάποιο σημείο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου καθώς είναι θέμα χρόνου να ξεμείνει από το βασικό του καύσιμο, την υδραζίνη.

Οταν αυτό συμβεί, η διαστημοσυσκευή θα χάσει επαφή με την Γη αλλά θα παραμείνει σε τροχιά γύρω απο την Δήμητρα.

Αν και θα είναι λυπηρό να δούμε την αναχώρηση της Dawn από την οικογένεια της αποστολής μας, είμαστε έντονα υπερήφανοι για τα πολλά επιτεύγματά της“, δήλωσε η Lori Glaze, διευθύντρια στην Planetary Science Division στην έδρα της NASA στην Ουάσινγκτον.

Η Dawn, η οποία εκτοξεύθηκε στο διάστημα το 2007, κατέγραψε εικόνες απο κρατήρες, φαράγγια και βουνά της Εστίας απο το 2011 έως το 2012. Στη συνέχεια, το 2015, οι κάμερες της διαστημοσυσκευής εντόπισαν ένα ηφαίστειο και μυστηριώδη φωτεινά σημεία στη Δήμητρα που επιστήμονες αργότερα βρήκαν πως είναι αποθέσεις αλατιού που παράγονται απο υγρό στο εσωτερικό της.

Η κληρονομιά της Dawn είναι ότι διερεύνησε δύο από τους τελευταίους αχαρτογράφητους κόσμους στο εσωτερικό ηλιακό μας σύστημα“, δήλωσε ο Marc Rayman του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA, Pasadena California, ο οποίος είναι διευθυντής αποστολής της Dawn και επικεφαλής μηχανικός.

Τα ευρήματα του Dawn παρέχουν ενδείξεις ότι πλανήτες-νάνοι, όπως η Δήμητρα, μπορεί να έχουν φιλοξενήσει ωκεανούς και ίσως ακόμη έχουν και όχι μόνο παγωμένα φεγγάρια όπως οι δορυφόροι Εγκέλαδος στο Κρόνο και Ευρώπη στον Δία.

Οι αναλύσεις των δεδομένων απο την Dawn υποδηλώνουν ότι ίσως υπάρχει ακόμη νερό κάτω απο την επιφάνεια της Δήμητρας και ίσως κάποιες περιοχές της να είναι γεωλογικά ενεργές ακόμη και σχετικά πρόσφατα.

ΠΗΓΗ: NASA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος