ΠΟΥ: Τα τροχαία δυστυχήματα η πρώτη αιτία θανάτου εφήβων

Όπως αναφέρεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα τροχαία δυστυχήματα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των εφήβων κάθε χρόνο.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια έφηβοι πεθαίνουν κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά, τα τροχαία ευθύνονται για το 10% των θανάτων των εφήβων.

Οι περισσότεροι θάνατοι εφήβων σε τροχαία αφορούν πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς μοτοσικλετών ηλικίας 15 έως 19 ετών, ιδίως στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, τα παιδιά που πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο ή που χρησιμοποιούν δικό τους μεταφορικό μέσο είναι πιο ευάλωτα στο να εμπλακούν σε τροχαίο.

Οι λεπτομέρειες της έκθεσης αποκαλύπτουν ότι, μετά από τα τροχαία (περίπου 115.300 θάνατοι το 2015), οι κυριότερες αιτίες θανάτου των εφήβων 10 έως 19 ετών είναι κατά σειρά οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως η πνευμονία (72.655 θάνατοι), οι αυτοκτονίες (67.150), οι γαστρεντερικές παθήσεις (63.575) και οι πνιγμοί (57.125).

Αναλυτικά, σε σχέση με το φύλο, για τα αγόρια 10 έως 19 ετών, οι κυριότερες αιτίες θανάτου αφορούν τα τροχαία (88.600 το 2015), τη διαπροσωπική βία (42.277), τον πνιγμό (40.847), τις λοιμώξεις του αναπνευστικού (36.018) και την αυτοκτονία (34.650).

Για τα κορίτσια 10 έως 19 ετών, η κυριότερη αιτία θανάτου είναι οι αναπνευστικές λοιμώξεις (36.637) και ακολουθούν η αυτοκτονία (32.500) και οι γαστρεντερικές παθήσεις (32.200). Ειδικότερα για τα μεγαλύτερα κορίτσια 15 έως 19 ετών, οι δύο κυριότερες αιτίες θανάτου είναι οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη όπως η αιμορραγία και η σήψη, καθώς και οι αυτοκτονίες.

Όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι περισσότεροι θάνατοι των εφήβων θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Να σημειωθεί ότι πάνω από 3.000 έφηβοι πεθαίνουν κάθε μέρα στον κόσμο και περισσότεροι από τα δύο τρίτα αυτών των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική και στη ΝΑ Ασία.

Αν εξαιρέσει πάντως κανείς τις συγκεκριμένες αιτίες θανάτου των εφήβων, όπως τα τροχαία που αναφέρονται παραπάνω, σε γενικότερο πλαίσιο και σε παγκόσμια κλίματα παρατηρείται διαχρονικά μια μείωση θανάτου στις συγκεκριμένες ηλικίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος