Πουλήθηκε ο πρώτος πίνακας που δημιουργήθηκε από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Έναντι 432.000 δολαρίων πουλήθηκε, σε δημοπρασία έργων τέχνης, ένα πορτρέτο που φιλοτεχνήθηκε από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης και όχι από ανθρώπινο χέρι.

Σύμφωνα και με το BBC, η τιμή πώλησης του «Πορτρέτου του Έντμοντ Μπέλαμι» (μη υπαρκτού προσώπου), του πρώτου πίνακα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά με τη χρήση ενός αλγόριθμου, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των υπεύθυνων του οίκου δημοπρασιών Christie΄s στη Νέα Υόρκη, η εκτίμηση των οποίων ήταν ότι το έργο θα πωλούταν για 7.000 έως 10.000 δολάρια.

O υπεύθυνος της δημοπρασίας Ρίτσαρντ Λόιντ, ανέφερε: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις πολλές τεχνολογίες που θα έχουν επίπτωση στην αγορά τέχνης του μέλλοντος, μολονότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές οι αλλαγές».

Ο αλγόριθμος GAN (Generative Adversarial Network), χάρη στον οποίο η καλλιτεχνική κολεκτίβα Obvious -με έδρα το Παρίσι- δημιούργησε το έργο, αξιοποίησε 15.000 πορτρέτα ζωγραφισμένα μεταξύ του 14ου και του 20ού αιώνα. Με τη χρήση του ίδιου αλγορίθμου έχουν δημιουργηθεί και άλλα έργα τέχνης, κυρίως τοπία και γυμνά.

Για μια ακόμη φορά, η πρόοδος της τεχνολογίας φέρνει καλλιτέχνες και επιστήμονες αντιμέτωπους με ενδιαφέροντα διλήμματα και εγείρει ερωτήματα: Δημιουργός ενός πίνακα που φιλοτεχνήθηκε με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην υπηρεσία του ανθρώπου ή ο άνθρωπος-δημιουργός της τεχνολογίας;

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC

Φωτογραφία: Obvious

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος