Βρετανοί και Ελβετοί επιστήμονες κατασκεύασαν ρομπότ που μπορεί, από μόνο του, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, να φτιάξει άλλα ρομπότ, πιο εξελιγμένα στον τρόπο που κινούνται.

Με αυτόν τον τρόπο άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων, που θα μιμούνται τα ζώα και θα εξελίσσονται συνεχώς.

Όπως αναφέρει το BBC, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα ρομπότ από εύκαμπτο μαλακό πλαστικό, που κάνει άλματα σαν ακρίδα. Η πρωτοτυπία του ρομποτικού συστήματος είναι ότι έχει τη δυνατότητα να βελτιώνεται προοδευτικά και να βελτιστοποιεί τις επιδόσεις του στα πηδήματα, καθώς επίσης να «γεννά μωρά», τα οποία με τη σειρά τους κινούνται ακόμη καλύτερα.

Προς το παρόν, τα «μωρά» ρομπότ είναι πλαστικοί κύβοι που έχουν ένα κινητήρα στο εσωτερικό τους. Η κατασκευή τους γίνεται από έναν «μητρικό» ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει διάφορα σχήματα «μωρών».

Το μητρικό ρομπότ αξιολογεί κάθε φορά -χωρίς παρεμβολή ανθρώπου- ποιές περαιτέρω βελτιώσεις πρέπει να κάνει στον σχεδιασμό του «μωρού», ώστε αυτό να έχει βελτιωμένη απόδοση. Μέχρι στιγμής το ρομπότ-μητέρα έχει δημιουργήσει δέκα γενιές ρομπότ-παιδιών και η τελευταία γενιά μπορεί να διασχίσει διπλάσια απόσταση σε σχέση με την πρώτη, προτού ξεμείνει από ηλεκτρική ενέργεια.

Το παραπάνω επίτευγμα δίνει ελπίδες στους επιστήμονες ότι, στο μέλλον θα μπορούν να παράγουν γενιές ρομπότ, οι οποίες δεν θα εργάζονται απλώς μηχανικά (π.χ. σε ένα εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων), αλλά θα εντοπίζουν και τα λάθη στην κατασκευή ενός αντικειμένου.

Οι μηχανικοί των πανεπιστημίων Κέμπριτζ (Τμήμα Μηχανικής) και ΕΤΗ της Ζυρίχης (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών-Ινστιτούτο Ρομποτικής και Έξυπνων Συστημάτων), με επικεφαλής τον δρα Φουμίγια Λίντα, δημοσίευσαν την έρευνα τους στο περιοδικό «PLoS One».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: