Ένα σοβαρό κενό ασφαλείας που εντοπίσθηκε στην πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος MacOS High Sierra προσπαθούν να διορθώσουν οι τεχνικοί της Apple, προκειμένου να εμποδίσουν μια πιθανή «επίθεση» στους υπολογιστές των χρηστών από χάκερς που θα ήταν σε θέση να «διεισδύσουν» σε μηχανήματα, αποκτώντας (παράνομα) και τα δικαιώματα του «διαχειριστή» μιας ή περισσότερων συσκευών.

Σύμφωνα και με το BBC, το «κενό» στο λειτουργικό σύστημα, εντοπίσθηκε από τον Τούρκο προγραμματιστή, Λεμί Εργκίν.

Η δημοφιλής εταιρία υπολογιστών, κινητής τηλεφωνίας και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών δεν έκανε σαφές, αν είχε εντοπίσει το πρόβλημα πριν από την επισήμανση του Εργκίν, ωστόσο, με ανακοίνωση της ανέφερε: «Εργαζόμαστε για μια αναβάθμιση λογισμικού, ώστε να διευθετήσουμε το ζήτημα».

Συγκεκριμένα, η «τρύπα» στο λειτουργικό σύστημα επιτρέπει σε κάποιον «εισβολέα» να διαβάσει αρχεία περιεχομένου, να σβήσει αρχεία συστήματος καθιστώντας άχρηστο τον υπολογιστή, να εγκαταστήσει σε αυτόν κακόβουλο λογισμικό κ.α.

Το εν λόγω ζήτημα ασφαλείας παραμένει ιδιαίτερο, ειδικά για την περίπτωση του Εργκίν, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν ακολούθησε τις οδηγίες περί αποκάλυψης κενών ασφαλείας, που συνήθως τηρούν οι επαγγελματίες στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι πρώτα ειδοποιούν τις εταιρείες για τα λάθη τους, έτσι ώστε να τους δώσουν ένα περιθώριο χρόνου για να διορθωθεί το πρόβλημα, πριν το αποκαλύψουν δημόσια.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, προκειμένου να «εισβάλει» στο λειτουργικό σύστημα, ο χάκερ πρέπει να έχει φυσική πρόσβαση στον υπολογιστή-στόχο. Αν όμως κάποιος αποκτήσει πρόσβαση από μακριά με άλλους τρόπους, δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί το νέο κενό ασφαλείας προκειμένου να πάρει τον έλεγχο του υπολογιστή.

Η Apple έχει δώσει, προς το παρόν, οδηγίες σε όσους ανησυχούν, προκειμένου να προστατευτούν από το κενό ασφαλείας, έως ότου το πρόβλημα να διορθωθεί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / BBC

Φωτογραφία: AP /Marcio Jose Sanchez

Μοιράσου το άρθρο: