Σύμφωνα με στοιχεία από δορυφόρους, μετεωρολογικά μπαλόνια και επίγεια όργανα (φασματοφωτόμετρα) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, σημαντική συρρίκνωση εμφάνισε και εφέτος η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, ενώ είχε την μικρότερη έκταση από το 1988.

«Η τρύπα του όζοντος ήταν φέτος ιδιαίτερα εξασθενημένη. Είναι αυτό που περιμέναμε να δούμε, δεδομένων των θερμών καιρικών συνθηκών στη στρατόσφαιρα της Ανταρκτικής», ανέφερε ο επικεφαλής επιστήμονας στον τομέα των γεωεπιστημών Πολ Νιούμαν του Κέντρου Goddard της NASA.

Στις 11 Σεπτεμβρίου φέτος, η τρύπα του όζοντος έφθασε τα 7,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, μια έκταση περίπου δυόμιση φορές μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ. Το 2016 στο αποκορύφωμά της η τρύπα είχε έκταση 8,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων, περίπου δύο εκατομμύρια λιγότερα από ό,τι το 2015.

Να σημειωθεί ότι, η μέση έκταση που είχε στο αποκορύφωμά της η τρύπα μετά το 1991 ήταν γύρω στα δέκα εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, όπως συνέβη εφέτος (2017) έτσι και πέρυσι (2016) η τρύπα του όζοντος περιορίζεται ανάλογα με το πόσο θερμές είναι οι μάζες αέρα που φτάνουν στη στρατόσφαιρα. Όπως είναι γνωστό βεβαίως, η τρύπα παραμένει μεγάλη, επειδή παραμένουν υψηλά τα επίπεδα των χημικών ουσιών που έχουν παραχθεί στο παρελθόν, εξακολουθώντας να καταστρέφουν το όζον.

Η τρύπα περιορίζεται αργά-αργά, καθώς σταδιακά διαλύονται οι χλωροφθοράνθρακες που είχαν συσσωρευθεί πάνω από την Ανταρκτική. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημόνων, η τρύπα του όζοντος αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα του 1980 γύρω στο 2070.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: NASA Ozone Watch-Katy Mersmann

Μοιράσου το άρθρο: