Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει τον επιθετικό καρκίνο του δέρματος

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης –που για πρώτη φορά είναι καλύτερο και από τους δερματολόγους ως προς την ακρίβεια/αξιοπιστία της διάγνωσης του μελανώματος (επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος)- ανέπτυξαν Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι επιστήμονες.

Αφού τροφοδοτήθηκε με περισσότερες από 100.000 εικόνες κακοήθων μελανωμάτων, καθώς επίσης – για λόγους σύγκρισης- και με εικόνες αβλαβών σπίλων, το συνεξελικτικό νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης (deep learning convolutional neural network) «εκπαιδεύθηκε» ώστε να ανιχνεύει τον καρκίνο και -όπως αναφέρουν οι ερευνητές- τα καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία.

Για την επιβεβαίωση της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο της μελέτης, έγινε σύγκριση της πρωτοποριακής τεχνολογίας με τα αποτελέσματα της διάγνωσης των  περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος από 58 δερματολόγους από 17 χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα. Από τα αποτελέσματα της σύγκρισης των διαγνώσεων ανθρώπου-τεχνολογίας προέκυψε ότι, το σύστημα διέγνωσε περισσότερα μελανώματα (95%) σε σχέση με τους γιατρούς (89%), ενώ είχε και λιγότερες ψευδώς θετικές διαγνώσεις.

Με τη συνεχόμενη «εκπαίδευση» του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης προβλέπεται ότι η εν λόγω τεχνολογία, καθώς θα εφοδιάζεται με περισσότερες εικόνες περιστατικών μελανώματος, θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο ως προς την αποτελεσματικότητά της. Και αυτό γιατί το σύστημα γίνεται καλύτερο «βλέποντας» ολοένα και περισσότερες απεικονίσεις καρκίνων του δέρματος, μαθαίνοντας να «αναγνωρίζει» τις περιπτώσεις, χάρη σε λειτουργία παρόμοια με αυτή του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χόλγκερ Χένσλε του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό “Annals of Oncology” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας.

Με περίπου 232.000 νέες διαγνώσεις και 55.500 θανάτους κάθε χρόνο διεθνώς, τα περιστατικά του μελανώματος αυξάνονται διαρκώς. Αλλά όπως επισημαίνουν οι γιατροί, συγκεκριμένοι τύποι καρκίνων μπορούν να θεραπευθούν αν διαγνωστούν εγκαίρως. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι διαγνώσεις γίνονται συχνά με καθυστέρηση και ως εκ τούτου οι ασθενείς δεν προλαβαίνουν να θεραπευτούν, αφού ο καρκίνος τους έχει προχωρήσει.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να βοηθήσει τους δερματολόγους και όχι να τους αντικαταστήσει, επισημαίνουν οι επιστήμονες, απαντώντας σε σχέση με τις ανησυχίες που μπορεί να προκαλεί η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας σε κάθε τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να  λυθούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα, όπως η δυσκολία ορθής απεικόνισης μελανωμάτων σε σημεία όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών ή το κρανίο, προκειμένου το σύστημα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Οι παραπάνω βελτιώσεις αποτελούν προϋπόθεση ώστε η συγκεκριμένη τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί ευρέως, πέρα από την πειραματική-ερευνητική της χρήση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος