Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «προβλέπει» πώς θα φαινόμαστε σε 30 χρόνια

Πώς θα μοιάζει άραγε ο εαυτός μας μετά από 30 χρόνια; Το πρόσωπό μας θα φαίνεται γερασμένο; Θα δείχνουμε μεγαλύτεροι ή νεότεροι από την ηλικία που θα έχουμε τότε; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, που μας επιτρέπει να «γνωρίσουμε» την εικόνα του εαυτού μας, όπως θα φαίνεται μετά το πέρασμα τριών δεκαετιών.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Science» ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης ειδικού τύπου, ο οποίος αποτελείται από δύο «ανταγωνιστικά» μεταξύ τους μέρη (Generative Adversarial Network-GAN).

Το ένα μέρος παίρνει τη φωτογραφία ενός προσώπου και αναπαράγει ένα άλλο πρόσωπο του ίδιου ανθρώπου σε μια μελλοντική ηλικία. Το δεύτερο μέρος -μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση- συγκρίνει αυτή την εικόνα με την πραγματική εικόνα κάποιου άλλου ανθρώπου στην ίδια μελλοντική ηλικία-στόχο, με σκοπό να βελτιώσει έτσι την τελική τροποποιημένη εικόνα.

Τροφοδοτώντας το σύστημα με περισσότερες από 100.000 εικόνες από βάσεις δεδομένων προσωπικοτήτων σε διαφορετικές ηλικίες της ζωής τους, οι ερευνητές κατάφεραν να το «εκπαιδεύσουν» ώστε, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη να είναι σε θέση να «αναπλάθει» την εικόνα ανθρώπων στα τριάντα τους χρόνια και δείχνοντας πώς αυτοί θα φαίνονται στα 50 ή στα 60 τους.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, το  συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από την αστυνομία, για τον εντοπισμό χαμένων ανθρώπων, που το πρόσωπό τους μπορεί να έχει αλλοιωθεί με την πάροδο των χρόνων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Science

Φωτογραφία: H. Yang et al

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος