Τα άλογα μιλάνε με σύμβολα λένε οι Νορβηγοί

Τα άλογα μπορεί να στερούνται του λόγου άλλα μόνον αυτού. Το αποδεικνύει μια έρευνα Νορβηγών ερευνητών που τα συγκαταλέγει μεταξύ  του κλειστού «κλαμπ» των ζώων που είναι σε θέση να επικοινωνήσουν κάπως με τον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας καρότα ως δέλεαρ, εκπαίδευσαν 23 άλογα να αγγίζουν με τη μουσούδα τους ένα πίνακα με σύμβολα, που κρεμόταν από ένα φράχτη, προκειμένου να δείξουν ότι θέλουν κάτι. Έτσι, όταν τα άλογα ήθελαν ένα κάλυμμα να ριχτεί πάνω στο σώμα τους, άγγιζαν το αντίστοιχο σύμβολο. Και αυτό το έκαναν μόνο όταν ο καιρός ήταν κρύος, οπότε φαινόταν πως δεν το έκαναν καθόλου τυχαία.

Λίγα ακόμη ζώα, όπως οι πίθηκοι, τα δελφίνια και τα περιστέρια, φαίνεται ότι μπορούν να εκφράσουν προτιμήσεις δείχνοντας πράγματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σεσίλια Μέτζντελ του Νορβηγικού Κτηνιατρικού Ινστιτούτου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ζωολογίας «Applied Animal Behaviour Science», σύμφωνα με το BBC και το «Science».

Η νέα έρευνα δείχνει ότι, χρησιμοποιώντας τις σωστές μεθόδους, στην πραγματικότητα μπορούν να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους, κάνοντας επιλογές που μας φαίνονται λογικές», δήλωσε η Νορβηγίδα κτηνίατρος.

Ο πίνακας  που χρησιμοποιήσαν  κατά το πείραμα είχε πάνω του ξεχωριστά σύμβολα για το «βάζω κουβέρτα» (οριζόντια μπάρα), «βγάζω κουβέρτα» (κάθετη μπάρα) ή «καμία αλλαγή» (κενό). Οι εκπαιδευτές έμαθαν στα άλογα να συσχετίζουν κάθε σύμβολο με την αντίστοιχη κατάσταση. Μετά από δύο εβδομάδες όλα τα άλογα είχαν μάθει να ζητούν να βάλουν ή να βγάλουν την κουβέρτα, ανάλογα με το αν έκανε κρύο ή ζέστη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος