Τεχνητή νοημοσύνη «βρίσκει τον δρόμο» σε εικονικούς λαβυρίνθους

Για επίτευγμα-ορόσημο στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης έκαναν λόγο επιστήμονες, παρουσιάζοντας ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί με επιτυχία να βρει την έξοδο σε ένα εικονικό λαβύρινθο.

Η καινοτομία φέρει την υπογραφή της Deep Mind (θυγατρική εταιρεία της Google) υπεύθυνης για την υλοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και έγινε πραγματικότητα σ συνεργασία με το πανεπιστήμιο (UCL) του Λονδίνου.

Ο αλγόριθμος βαθιάς μάθησης του νέου συστήματος μιμείται τη δραστηριότητα των νευρώνων του ανθρωπίνου εγκεφάλου («κυττάρων πλέγματος»), που επιτρέπουν στους ανθρώπους να γνωρίζουν τη θέση τους στο χώρο, κάτι που είναι απαραίτητο και για την πλοήγηση (σε ένα λαβύρινθο).

Το καινοτόμο πρόγραμμα της Google αναπαρήγαγε τους πολύπλοκους νευρικούς κώδικες που -όπως έχει αποδειχθεί από προηγούμενα εργαστηριακά πειράματα με ζώα και ανθρώπους (2005)- ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί για να προσανατολισθεί.

Η πρόοδος αυτή του τεχνολογικού συστήματος -η δυνατότητά του δηλαδή να χρησιμοποιεί μόνο του την ίδια στρατηγική νοητικής πλοήγησης στο χώρο, την οποία χρησιμοποιεί και η βιολογική νοημοσύνη- αναμένεται να βοηθήσει τους νευροεπιστήμονες στις μελέτες τους αναφορικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες της Deep Mind και του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον Ντάρσαν Κουμαράν, χρησιμοποίησαν το νέο σύστημα για να εκπαιδεύσουν ένα ψηφιακό αρουραίο, προκειμένου να βρίσκει την έξοδο σε ένα επίσης ψηφιακό λαβύρινθο γρηγορότερα και από ένα άνθρωπο που έχει εμπειρία στο εν λόγω παιχνίδι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος