Το Tech for Good Explorers είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη Γαλλία και απευθύνεται σε φοιτητές πληροφορικής και μηχανικής. Οι σχολές που συμμετέχουν, παρακινούν τους φοιτητές τους να εργαστούν πάνω στην επίλυση μιας ψηφιακής πρόκλησης για ένα κοινωνικό πρότζεκτ.

Το πρόγραμμα αυτό ίδρυσε η γαλλική ένωση Latitudes το Μάιο του 2017 με την φιλοδοξεία να προβληματίσει και να ενθαρρύνει τους σπουδαστές αλλά και να καταδείξει πως συχνά μια κοινωνική πρόκληση μπορεί να κρύβεται πίσω από μια τεχνολογική. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν 150 φοιτητές από έξι σχολές σε συνολικά 30 πρότζεκτ.

Μελλοντικός στόχος των ιδρυτών είναι η εδραίωση μιας παιδαγωγικής μεθόδου ανοικτού κώδικα που θα μπορεί να υιοθετηθεί από περισσότερες σχολές σε όλη τη Γαλλία. παράλληλα, αναζητούν νέους συνεργάτες με σκοπό την αξιοποίηση της εμπειρίας τους όσον αφορά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Επιθυμούν δε, να διαδώσουν το πρόγραμμα και σε άλλες χώρες, προκειμένου να συνεισφέρουν σε ένα παγκόσμιο ρεύμα αλλαγής νοοτροπίας όπου η τεχνολογία θα μπορεί να είναι ένας τρόπος επίλυσης των προβλημάτων της κοινωνίας.

Δυο από τα πρότζεκτ στα οποία έχουν δουλέψει οι φοιτητές είναι το Reconnect και το Entourage. Το Reconnect είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα αποθήκευσης και κοινής χρήσης, ένα αλληλέγγυο cloud, για την ενίσχυση της κοινωνικής φροντίδας. Ο κοινωνικός λειτουργός μπορεί να δημιουργήσει έναν λογαριασμό για τον άστεγο και να σκανάρει τα επίσημα έγγραφά του. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει ακόμη και έξω στο δρόμο μέσω μιας εφαρμογής. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη δημιουργηθεί 400 λογαριασμοί αστέγων. Επόμενος στόχος είναι η μετάφραση της εφαρμογής σε εννέα γλώσσες για να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και οι μετανάστες.

Η εφαρμογή Entourage συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους με σκοπό να τους κινητοποιήσει να δημιουργήσουν έναν κοινωνικό κύκλο για τους άστεγους της γειτονιάς τους. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε με τη βοήθεια αστέγων και κοινωνικών λειτουργών.

ΠΗΓΗ:
Socialter.fr

Μοιράσου το άρθρο: