Τεστ προβλέπει ποια παιδιά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν μεγαλώσουν

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τέρι Μόφιτ του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα και τον Αβσαλόμ Κάσπι του King’s College του Λονδίνου, μελέτησαν τις περιπτώσεις πάνω από χιλίων παιδιών προσχολικής ηλικίας, μέχρι να γίνουν 38 ετών.

Σκοπός τους ήταν να εντοπίσουν κατά πόσο κάποια από αυτά τα παιδιά, μεγαλώνοντας θα έχουν προβλήματα στην υγεία και τη συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν οικονομικά –και όχι μόνο- την κοινωνία.

Όπως αναφέρουν, το BBC, το ‘New Scientist‘ και η βρετανική «Telegraph», οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί, κατά προσέγγιση, ποιο παιδί θα ζήσει μια ζωή χωρίς πολλά προβλήματα και ποιο θα αντιμετωπίσει προβλήματα, τα οποία θα επιβαρύνουν το ίδιο και το σύνολο της κοινωνίας μέσα στην οποία είναι ενταγμένο.

Κατά τη διάρκεια του τέστ, που κράτησε 45 λεπτά, τα παιδιά, ηλικίας τριών ετών, αξιολογήθηκαν ως προς τη νοημοσύνη τους, τις γλωσσικές και κινητικές ικανότητές τους, τα επίπεδα αντοχής τους, ανησυχίας, αυτοελέγχου, παρορμητικότητας κ.α. Παράλληλα, μέσα από τη διαδικασία, εξετάστηκε το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο της οικογένειάς τους, καθώς και τυχόν εμπειρίες πρόωρης κακοποίησης τους.

Μετά από 35 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι περίπου το ένα πέμπτο (22%) αυτών των παιδιών, που είχαν το χαμηλότερο «σκορ» στα τεστ, ευθύνονταν για τα τέσσερα πέμπτα (81%) των παραβιάσεων του νόμου για διάφορα αδικήματα, για πάνω από τα τρία τέταρτα (78%) των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για τα δύο τρίτα (66%) των κοινωνικών επιδομάτων και για πάνω από το ήμισυ των διανυκτερεύσεων σε νοσοκομεία.

Η νέα μελέτη έρχεται για να επιβεβαιώσει τη λεγόμενη «αρχή του Παρέτο» από το τέλος του 19ου αιώνα, γνωστή και ως «ο κανόνας του 80-20», σύμφωνα με τον οποίο περίπου το 80% των συνεπειών προέρχονται από περίπου το 20% των αιτιών, η αρχή αυτή φαίνεται να έχει ισχύ σε διάφορα πεδία (πληροφορική, βιολογία, φυσική, οικονομία κ.α.).

Η νέα μελέτη βεβαίως εγείρει ερωτήματα, για το αν και κατά πόσο είναι θεμιτό οι επιστήμονες να προβλέπουν κατά κάποιο τρόπο να «καθοδηγούν» τους μελλοντικούς ενήλικες, από μικρή ηλικία, με βάση τις προβλέψεις που τους εξασφαλίζουν τα τεστ και κάθε είδους αξιολογήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χάρη στις έρευνες και τις προβλέψεις τους, η κοινωνία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με περισσότερη ευαισθησία τους ανθρώπους που, κατά τα «φαινόμενα», θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη ζωή τους, λόγω συμπεριφοράς, κακής υγείας ή κοινωνικής θέσης. Έτσι, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως, από αυτή την άποψη, μόνο καλό μπορεί να κάνει η έρευνα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος