Το startup Poietis διαθέτει στην αγορά το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο ανθρώπινο δέρμα

Το γαλλικό startup Poietis που ειδικεύεται στη 4D λέιζερ βιο-εκτύπωση, μόλις ανακοίνωσε πως έλαβε χρηματοδότηση ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ για να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής έτσι ώστε να μπορέσει να να πραγματοποιήσει τις πρώτες εμφυτεύσεις βιο-τυπωμένων ιστών σε ασθενείς μέχρι το 2021.

Η νεοσύστατη εταιρία παρέχει στους βιομηχανικούς φορείς και τους ερευνητές μια πλατφόρμα για το σχεδιασμό και την κατασκευή βιο-τυπωμένων προϊόντων που προορίζονται για την αναγεννητική ιατρική, την προκλινική έρευνα και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των καλλυντικών προϊόντων και των συστατικών τους. Το δέρμα που έχει κατασκευάσει ονομάζεται Poieskin, κυκλοφόρησε πρόσφατα στο εμπόριο κι απευθύνεται σε φαρμακευτικές και εταιρείες καλλυντικών.

«Μετά την ανάπτυξη εφαρμογών βιο-εκτύπωσης δέρματος για την βιομηχανία καλλυντικών, θα είμαστε σε θέση, χάρη σε αυτή τη χρηματοδότηση, να ενισχύσουμε τις δραστηριότητές μας στην αναγεννητική ιατρική και να στοχεύσουμε άλλα όργανα εκτός του δέρματος σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα», δήλωσε ο Μπρούνο Μπρισόν, συνιδρυτής του Poietis.

Το startup Poietis διαθέτει στην αγορά το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο ανθρώπινο δέρμα

Το startup με έδρα το Μπορντό, που δημιουργήθηκε το 2014 από τον ερευνητή Φαμπιέν Γκιγιεμό και τον Μπρούνο Μπρισόν, σύμβουλο στον τομέα της βιοτεχνολογίας, έχει κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την βιοτύπωση βιολογικών ιστών. Ο βιο-εκτυπωτής που έχει αναπτύξει, αποτελεί καινοτομία στον χώρο καθώς χρησιμοποιεί ένα λέιζερ που εκτυπώνει το κάθε κύτταρο ξεχωριστά χωρίς να το καταστρέφει.

«Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι πολύ απλός και είναι παρόμοιος με την εκτύπωση μελανιού. Εκτυπώνει 3D βιολογικούς ιστούς με την διαδοχική στρωματοποίηση μικροκυψελών κυττάρων σε μια επιφάνεια», δηλώνει ο Γκιγιεμό, ερευνητής και συνιδρυτής του startup. «Με την τεχνολογία αυτή, εκτυπώνουμε ένα κύτταρο την φορά κι έτσι μπορούμε να καθοδηγήσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων και του περιβάλλοντός τους μέχρι αυτά να παράγουν τις βιολογικές λειτουργίες που αναζητάμε», εξηγεί ο Γκιγιεμό.

Η τεχνολογία βιο-εκτύπωσης είναι αποτέλεσμα καινοτόμου έρευνας που διεξάγεται εδώ και δέκα χρόνια από το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) και το Πανεπιστήμιο του Μπορντό. Το 2015, η αγορά βιο-εκτύπωσης έφθασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με την έρευνα της P & S Research και αναμένεται να αυξάνεται κατά 30-40% ετησίως.

ΠΗΓΕΣ : Maddyness, Objectifaquitaine

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος