Με σκοπό την προστασία των ανηλίκων από τους παιδόφιλους, ο δημοφιλής ιστότοπος  YouTube που χρησιμοποιείται για την ανάρτηση και το διαμοιρασμό βίντεο από τους χρήστες του διαδικτύου, θα απενεργοποιήσει τη δυνατότητα σχολιασμού σχεδόν σε όλα τα αναρτημένα βίντεο που δείχνουν παιδιά έως 18 ετών.

Την περασμένη εβδομάδα, αρκετές εταιρείες (Nestle, At&T, Hasbro κ.α.) είχαν σταματήσει να διαφημίζονται στο YouTube επειδή ενοχλήθηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι οι διαφημίσεις τους εμφανίζονταν δίπλα σε επιθετικά ή σεξουαλικά σχόλια που έκαναν παιδόφιλοι, κάτω από βίντεο με παιδιά.

Ανάλογο ζήτημα είχε προκύψει το 2017 και οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν υποσχεθεί να λάβουν μέτρα για την προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Όπως αναφέρει το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Πρακτορείο Reuters, ένα πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Wired αποκάλυψε ότι, παρά τις υποσχέσεις των υπεύθυνων του YouTube ότι θα λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων παιδοφιλίας εντός του ιστοτόπου, η κατάσταση περισσότερο επιδεινώθηκε παρά βελτιώθηκε με το πέρασμα των χρόνων.

Ως εκ τούτου, την περασμένη εβδομάδα,  αφού αφαίρεσαν δεκάδες εκατομμύρια σχόλια από βίντεο με παιδιά στο YouTube, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μπλοκάρουν ούτως ή άλλως τη δυνατότητα σχολιασμού κάτω από βίντεο με ανηλίκους.

Η νέα πολιτική της εταιρείας προβλέπει ότι,  στα βίντεο με πολύ μικρά παιδιά αυτόματα θα είναι απενεργοποιημένη η δυνατότητα σχολιασμού από τρίτους. Ο συγκεκριμένος περιορισμός πιθανότατα θα ισχύει ακόμη και στα βίντεο που αναρτούν οι γονείς με τα παιδιά τους. Σε βίντεο με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και εφήβους, το μπλοκάρισμα των σχολίων δεν θα γίνεται αυτόματα, αλλά μόνο όταν το βίντεο συγκεντρώνει παιδοφιλικά σχόλια, κάτι το οποίο οι ειδικοί θα εντοπίζουν με τη χρήση  ενός «έξυπνου» λογισμικού.

Οι υπεύθυνοι του YouTube αναφέρουν ότι έχουν αναπτύξει ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα που μπορεί να εντοπίζει τα μη επιτρεπτά σχόλια σε βίντεο με παιδιά και να τα αφαιρεί άμεσα, χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του ιστοτόπου ανακοίνωσαν ότι, ορισμένα κανάλια του YouTube  (π.χ. FilthyFrankCilps) που θεωρήθηκε ότι έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά σταμάτησαν να λειτουργούν με απόφαση της  εταιρείας.

Επισημαίνεται ότι, ορισμένοι δημιουργοί που αναρτούν βίντεο με παιδιά και έχουν κανάλι στο YouTube, θα διατηρήσουν το δικαίωμα σχολιασμού, εφόσον δεσμευθούν ότι θα παρακολουθούν προσεκτικά τα σχόλια που αναρτώνται και θα τα περιορίζουν όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους για τις συνέπειες της συγκεκριμένης πολιτικής του YouTube, κάποιοι δημιουργοί βίντεο φοβούνται ότι η απενεργοποίηση των σχολίων στα βίντεο τους θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των προσωπικών καναλιών που διατηρούν στον ιστότοπο.

Απαντώντας στις ανησυχίες των συγκεκριμένων ανθρώπων, οι αρμόδιοι αναφέρουν: «Κατανοούμε ότι τα σχόλια αποτελούν ένα σημαντικό μέσο ώστε οι δημιουργοί να αποκτήσουν ένα ακροατήριο και να συνδεθούν μαζί του. Από την άλλη όμως, ξέρουμε ότι αυτό (σ.σ. η απενεργοποίηση πολλών σχολίων) είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε την κοινότητα του YouTube».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC Esther Vargas-SA 2.0

Μοιράσου το άρθρο: