Ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή από τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τους διεθνούς φήμης αρχαιολόγους, Diana Wardle και δρα Ken Wardle του βρετανικού Πανεπιστημίου του Birmingham.

Το εν λόγω πρόγραμμα γίνεται αφορμή για τη διερεύνηση ενός νέου πεδίου μελέτης. Σκοπός είναι να μελετηθούν οι επιβαρύνσεις που δεχόταν το ανθρώπινο σώμα από την πανοπλία, με διαφορετικές συνθήκες μάχης και κλίματος σε προσομοίωση. Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρώην κοσμήτορα ΣΕΦΑΑ, Γιάννη Κουτεντάκη, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων, η έρευνα βασίζεται στη μελέτη πιστού αντιγράφου της στρατιωτικής πανοπλίας, φτιαγμένης από χαλκό, της αρχαιότερης που βρέθηκε στον δυτικό κόσμο. Η ηλικία της πανοπλίας, βάρους 30 κιλών, υπολογίζεται περίπου στα 3.500 έτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτεντάκης η πανοπλία εντοπίστηκε το 1959 στην περιοχή «Δενδρά» κοντά στο Ναύπλιο από τον αρχαιολόγο Ν. Βερδελή και τους επιστήμονες του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Το σπάνιο αυτό εύρημα βρίσκεται στο μουσείο του Ναυπλίου. Πιστό αντίγραφό της πανοπλίας, φιλοτεχνημένο υπό την εποπτεία της κ. Wardle εδώ και μερικά χρόνια, βρίσκεται στα Τρίκαλα.

Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιούνται τεχνολογίες και εξοπλισμός υψηλών προδιαγραφών που διαθέτει η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) κατά αποκλειστικότητα.

Από τα επιστημονικά δεδομένα οι ερευνητές αναμένεται να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες για την σωματική κατάσταση και τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων προγόνων. Ο δρ Ανδρέας Φλουρής είναι Διευθυντής του εγχειρήματος και των εξειδικευμένων εργαστηρίων. Συμμετέχουν οι καθηγητές Αθανάσιος Τζιαμούρτας, Γιάννης Γιάκας, Γιάννης Φατούρος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Σταύρος Πετμεζάς (υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού) και Παναγιώτης Ασήμογλου (υπαστυφύλακας ΕΛ.ΑΣ.) και ο εμπνευστής του εγχειρήματος Γιάννης Κουτεντάκης.

Περιγράφοντας τη σημασία του εγχειρήματος των ερευνητών, ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε: «Η επιστημονική συνέργεια δύο φαινομενικά άσχετων επιστημονικών περιοχών, της αρχαιολογίας και της αθλητικής επιστήμης στην προκειμένη περίπτωση, δεν αποτελεί μόνο παγκόσμια πρωτιά ή ευκαιρία δημιουργίας ενός νέου επιστημονικού πεδίου, της Αρχαιοφυσιολογίας, αλλά κυρίως είναι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιστήμη, η εξέλιξη, η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν έχουν όρια ή αγκυλώσεις, και το μόνο που χρειάζονται είναι ανοικτά μυαλά και διάθεση για δουλειά».

Τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν ήδη σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο που έγινε στην Αυστραλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: