Η Αμερικανίδα διεμφυλική στρατιωτική αναλύτρια Τσέλσι Μάνινγκ, που καταδικάστηκε ως πληροφοριοδότης του WikiLeaks, μίλησε στο SXSW, το μεγαλύτερο φεστιβάλ συνάντησης κινηματογράφου, μουσικής και τεχνολογίας του κόσμου στο Όστιν του Τέξας, για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης συλλογής δεδομένων και της άστοχης εμπιστοσύνης στους αλγόριθμους.

Η Μάνινγκ είπε πώς φοβάται ότι οι σύγχρονοι προγραμματιστές έχουν προσεγγίσει λάθος την τεχνητή νοημοσύνη. «Οι αλγόριθμοι δεν είναι αμερόληπτοι και τους τροφοδοτούμε με δεδομένα που μπορεί να είναι προκατειλημμένα…Οι αλγόριθμοι πάνω στους οποίους εργάστηκα στο Ιράκ, χρησιμοποιούνται σήμερα στην αστυνόμευση αλλά και στον εταιρικό κόσμο, είτε πρόκειται για το πιστωτικό σας ιστορικό είτε για διαφημιστικά δεδομένα», δήλωσε η Μάνινγκ.

Η πρώην στρατιωτική αναλύτρια κάλεσε τους προγραμματιστές να υιοθετήσουν έναν κώδικα δεοντολογίας, να αναλάβουν την ευθύνη για τα προγράμματα λογισμικού που γράφουν έτσι ώστε να προφυλαχθούν από ενδεχόμενη κατάχρηση. «Ως τεχνολόγοι και προγραμματιστές, ειδικά όσοι από εμάς ασχολούμαστε με συστήματα που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και ναι, μιλάω για τους αλγορίθμους του Twitter, τους αλγόριθμους Google και την πρόβλεψη αστυνόμευσης, πρέπει να γνωρίζουμε τις συνέπειες αυτού που κάνουμε», είπε. «Όπως οι γιατροί έχουν κώδικα δεοντολογίας, έτσι και οι προγραμματιστές λογισμικού πρέπει να έχουν κώδικα δεοντολογίας».

Για τη Μάνινγκ, μέρος του προβλήματος είναι η συλλογή τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με την πάροδο του χρόνου. «Συμβουλεύω τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί με τις πληροφορίες που δίνουν. Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες που τεχνικά είναι εθελοντικές, όπως επιτρέποντας την παρακολούθηση τοποθεσίας από εφαρμογές τηλεφώνου, καθώς και δεδομένα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατηθούν μυστικά όπως το ιστορικό των αγορών τους που μπορεί να πουληθεί σε διαφημιζόμενους…Ο εφησυχασμός μας είναι επικίνδυνος», προειδοποίησε η Τσέλσι Μάνινγκ.

ΠΗΓΗ: TheVerge

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: