Βρέθηκε το «γιατί» το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Το πώς ακριβώς το χρόνιο στρες οδηγούσε σε καρδιαγγειακά προβλήματα, απασχολεί, εδώ και καιρό, τους επιστήμονες. Ερευνητές από την Αμερική επισημαίνουν τώρα ότι, οι άνθρωποι με έντονη δραστηριότητα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου, την περιοχή που εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων του θυμού, του φόβου και του άγχους, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και μάλιστα σε νεότερη ηλικία απ’ ό,τι μπορεί να συμβαίνει συνήθως.

Αυτό, κατ’ επέκταση σημαίνει ότι, η μείωση του στρες μπορεί να επιφέρει οφέλη πέρα από τη βελτίωση της ψυχολογίας ενός ανθρώπου, καθώς, όπως φάνηκε από σχετικά στοιχεία, μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για την ασφάλεια της υγείας μας εν γένει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή, Αχμέντ Ταγουακόλ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, μελέτησαν 293 ασθενείς επί σχεδόν τέσσερα έτη, στη διάρκεια των οποίων οι 22 έπαθαν έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Τελικά, το χρόνιο στρες θα πρέπει να θεωρηθεί σημαντικός παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου», δήλωσε ο δρ Ταγουακόλ. Από τα ευρήματα της έρευνας φάνηκε ότι, οι άνθρωποι με την μεγαλύτερη υπερδιέγερση της αμυγδαλής, ήταν εκείνοι με τον μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι ίδιοι άνθρωποι είχαν επίσης τη μεγαλύτερη δραστηριότητα του νωτιαίου μυελού και την μεγαλύτερη φλεγμονή στις αρτηρίες τους.

Παρά τις διαπιστώσεις τους, οι επιστήμονες τονίζουν ότι, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι βιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν το στρες με τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης είναι άλλοι γνωστοί βασικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος