“Wi-Fi αλλεργίες”: Υπάρχουν; Και αν ναι, αποδεικνύονται; Η συζήτηση μετά τη θετική δικαστική απόφαση στη Γαλλία

Η Μαρτίν Ρίτσαρντ έγινε πρωτοσέλιδο πριν από λίγες ημέρες. Πρώην συγγραφέας και σκηνοθέτης ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ, ζει σήμερα απομονωμένη στα Πυρηναία, χωρίς ηλεκτρισμό. Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι η Μαρτίν Ρίτσαρντ δικαιούται να λαμβάνει 800 ευρώ σε επιδόματα αναπηρίας τον μήνα επί τρία χρόνια, εξαιτίας των προβλημάτων που της προκάλεσε η “ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία“.

Δεδομένο ήταν ότι η απόφαση θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο μια συζήτηση που έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει το EHS, το “Σύνδρομο Ηλεκτρομαγνητικής Υπερευαισθησίας“; Και αν ναι, τι το προκαλεί; Η εφημερίδα Washington Post  -και μαζί της ακόμη πολύς κόσμος-αναρωτιέται.

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα φαίνεται πιο εύκολη: Ναι, λέει, η ιατρική κοινότητα, το σύνδρομο υπάρχει. Περιλαμβάνει συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία, κούραση, δερματολογικά προβλήματα. Δεν τα επινοούν οι ασθενείς, συμφωνούν οι  ερευνητές, είναι αληθινά. Η διαφωνία αρχίζει όταν τίθεται το δεύτερο ερώτημα. Προκαλεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τα συμπτώματα αυτά;  Δεν υπάρχει γνωστή “ιατρική, ψυχιατρική ή ψυχολογική” αιτία για το φαινόμενο, έχει πει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) σε παλαιότερη μελέτη του.

Μέχρι τώρα, δύο είναι οι πιο διαδεδομένες θεωρίες. Η πρώτη, ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι αυτοί που προκαλούν το EHS. Η δεύτερη, ότι πρόκειται για “nocebo” φαινόμενο, το αντίθετο του “placebo”.

Στην πρώτη περίπτωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει λίστα περιβαλλοντικών παραγόντων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν EHS. Για παράδειγμα, φωσφορίζοντα φώτα που τρεμοπαίζουν, ή η λάμψη από οθόνες. Ο Οργανισμός συνιστά σε όσους υποφέρουν να ζητούν εκτίμηση του χώρους εργασίας τους για ζητήματα όπως η εσωτερική ρύπανση και ο υπερβολικός θόρυβος.

Η δεύτερη θεωρία μιλά για το “nocebo effect“, δηλαδή, την τάση των ανθρώπων να νιώθουν άρρωστοι επειδή πιστεύουν ότι έχουν εκτεθεί σε κάτι που θα τους αρρωστήσει. Σε πρόσφατο άρθρο τους στη βρετανική εφημερίδα Guardian, επιστήμονες αναφέρουν σχετικό πείραμα που έκαναν. Έδειξαν σε μια ομάδα ανθρώπων επεισόδιο της γνωστής σειράς “Panorama” του BBC, στο οποίο γινόταν η υπόθεση ότι τα WiFi σήματα ήταν επικίνδυνα. Στη συνέχεια εξέθεσαν αυτή και μία άλλη ομάδα ανθρώπων σε ψευδές σήμα WiFi, για να δουν ποιοι θα νιώσουν δυσφορία. Όσοι είχαν δει το ντοκιμαντέρ ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν συμπτώματα EHS.

Από την άλλη, η απόφαση του κρίση του γαλλικού δικαστηρίου δεν είναι καθόλου αμελητέα. Κυρίως, αν συνδυαστεί με ανάλογες αποφάσεις που ίσως δεν έτυχαν μεγάλης προβολής. Στην Αυστραλία, το 2013 επιδικάστηκε αποζημίωση σε ασθενείς με EHS. Στη Σουηδία, το σύνδρομο έχει επίσημα καταχωρηθεί ως “λειτουργική αναπηρία“, παρέχοντας νομική “ομπρέλα” σε όσους πάσχουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει σε αναθεωρημένη μελέτη του για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τη δημόσια υγεία ότι θα έχει κάνει ανάλυση κινδύνου με βάση όλες τις σχετικές έρευνες μέχρι το 2016, οπότε αναμένεται να δημοσιευτούν τα επικαιροποιημένα ευρήματα.

πηγές: Washington Post, The Register, Guardian
Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος