Μετά από συνεργασία 1,5 χρόνου, Περιφέρεια και Πολυτεχνείο Κρήτης, δρομολόγησαν την υλοποίηση ου έργου SmartWater «Σχεδιασμός ευφυούς συστήματος αειφόρου διαχείρισης υδατικών δικτύων: εφαρμογή στην Κρήτη». Στόχος του φιλόδοξου προγράμματος είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός ευφυούς συστήματος που θα εξασφαλίζει μία ορθολογική-αειφόρο-ποιοτική διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω της βέλτιστης διανομής τους με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας και συνεχή παρακολούθηση της ποιότητάς τους.

papaefthimiou

Το έργο θα καταδείξει την αποτελεσματικότητα ενός πλήρως αυτοματοποιημένου δικτύου ύδατος, που θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους υδάτινους πόρους μιας περιοχής μέσω ενός κατάλληλου συστήματος τηλεμετρίας, το οποίο αφού θα λαμβάνει πληροφορία σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις παραμέτρους του δικτύου, θα προτείνει στο διαχειριστή τη λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων διαχείρισης, τόνισε στην ΕΡΤ Χανίων, ο επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Σπύρος Παπαευθυμίου.
Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Παπαευθυμίου αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη της στροφής των κοινωνιών, των ηγετών αλλά και των βιομηχανιών, σε μια νέα σχέση με το περιβάλλον και τους πολύτιμους, αναντικατάστατους πόρους της.

Η Βόρεια –κυρίως- Ευρώπη έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαευθυμίου, το συγκεκριμένο πρόγραμμαείναι εγκεκριμένο στα πλαίσια του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου Περιόδου 2009-2014 και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από τις χώρες του ΕΟΧ-ΕΖΕΣ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και κατά 15% από την Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό 450.000 € και διάρκεια 15 μηνών (1/12/16-28/2/17).

staff

Συμμετέχουν το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Ελέγχου Βιομηχανικών και Ενεργειακών Συστημάτων) ως επικεφαλής εταίρος, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Ινστιτούτο Γεωτεχνικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης (ΠΤΑΚ) -Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης.

Σημαντικός αριθμός πολιτών αναμένεται να αποκομίσει άμεσα οφέλη από την υλοποίηση του έργου το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη βέλτιστη και αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων με ταυτόχρονη μείωση στο τελικό κόστος λόγω της ελαχιστοποίησης των διαρροών και της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Η ανάγκη υλοποίησης παρόμοιων ευφυών συστημάτων διαχείρισης υδατικών δικτύων επιβεβαιώνεται από τη φετινή χρονιά καθώς οι σημαντικά μειωμένες βροχοπτώσεις αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας το καλοκαίρι που έρχεται. – Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Παπαευθυμίου στην ΕΡΤ Χανίων:

Μοιράσου το άρθρο: