Πάρε μέρος στον 6ο Πανελλαδικό Δημόσιο Θηλασμό! (vid)

Τον 6ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας, διοργανώνει την Κυριακή 1η Νοεμβρίου, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου). Το θέμα της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού “Θηλασμός και εργασία, ας το κάνουμε να πετύχει!”, επικεντρώνεται στην ενίσχυση των δράσεων, ώστε να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των εργαζόμενων μητέρων να προσφέρουν στα μωρά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή, με την υποστήριξη ισχυρότερων εργασιακών πολιτικών που προωθούν το μητρικό θηλασμό.

To 1992 καθιερώθηκε διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 1-7 Αυγούστου από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου και φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ενώνει τις δυνάμεις του με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) να εξαπλωθεί το μήνυμα “Θηλασμός και εργασία: μπορεί να δουλέψει”.

Εκδηλώσεις σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας

Πάρε μέρος στον 6ο Πανελλαδικό Δημόσιο Θηλασμό! (vid)
Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου)

Για την Αττική, η εκδήλωση γιορτής για τον μητρικό θηλασμό θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο, ώρα προσέλευσης 11:00 π.μ. και καθώς ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 μ.μ. θα καταμετρηθούν την ίδια ώρα στις συμμετέχουσες πόλεις της χώρας. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής με τη συνεργασία του “Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας”.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σ’ αυτή τη γιορτή δίνεται η αφορμή σε μητέρες-μέλη των ομάδων του Δικτύου, να ευαισθητοποιήσουν, να αφυπνίσουν και να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μία ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, “από μητέρα προς μητέρα”. Στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς τον θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει τη νέα μητέρα, όσο εκείνη θα μαθαίνει την τέχνη του θηλασμού, ακόμα κι αν χρειαστεί να επιστρέψει στην εργασία της.

Πάρε μέρος στον 6ο Πανελλαδικό Δημόσιο Θηλασμό! (vid)
6ος πανελλήνιος ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα

Η UNICEF και η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για το Μητρικό Θηλασμό (WABA) επισημαίνουν πως για επαρκή προστασία της μητρότητας οι γυναίκες χρειάζονται:

  • Χρόνο. Επαρκή άδεια μητρότητας με αποδοχές πριν και μετά τον τοκετό με πρόβλεψη επιπλέον άδειας για πρόωρα ή ευάλωτα βρέφη, διαλείμματα με αποδοχές για τον θηλασμό ή μείωση των ωρών εργασίας και ευέλικτο ωράριο εργασίας για θηλασμό.
  • Χώρο. Βρεφικοί σταθμοί στο χώρο εργασίας ή πλησίον αυτού, εγκαταστάσεις για άντληση και αποθήκευση του μητρικού γάλακτος και κατάλληλο περιβάλλον για το θηλασμό.
  • Υποστήριξη. Πληροφόρηση σχετικά με την εθνική νομοθεσία για τη μητρότητα, θετική στάση από εργοδότες και συναδέλφους, πληροφόρηση για την υγεία της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, υποστήριξη από τα σωματεία εργαζομένων και ασφάλεια για τη διατήρηση της εργασίας και έλλειψη διακρίσεων για λόγους μητρότητας και θηλασμού.

Είναι πρώτης προτεραιότητας στην Ελλάδα:

  • η ενθάρρυνση της άδειας πατρότητας, —
  • η διευκόλυνση εγκύων εργαζομένων για προγεννητικές εξετάσεις και
  • η δημιουργία δομών στήριξης για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών σύμφωνα με τις ανάγκες των γονέων- εργαζομένων.
Πάρε μέρος στον 6ο Πανελλαδικό Δημόσιο Θηλασμό! (vid)
Ο θηλασμός είναι ένα πολύτιμο αγαθό, ένα σημαντικό δώρο από την μητέρα στο βρέφος

“Οι μητέρες οφείλουν να ζητούν ακριβή, πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση γύρω από θέματα θηλασμού ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης, εάν όχι και πιο πριν. Η ενημερωμένη μητέρα μπορεί και οφείλει να απαιτήσει να θηλάσει αποκλειστικά το βρέφος της από την αρχή, αμέσως μετά τον τοκετό, να παραμείνει στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό της για όσες ημέρες παραμείνει στο μαιευτήριο, να μην παρασυρθεί να χορηγήσει άλλη τροφή στο μωρό της και φυσικά να θηλάζει όσο συχνά απαιτεί το ίδιο το μωρό της. Θα είναι εκείνη που έγκαιρα θα καταλάβει τυχόν δυσκολίες και θα αναζητήσει βοήθεια στη μαία της ή τον παιδίατρό της. Η επιτυχία του μητρικού θηλασμού αφορά σε όλη την οικογένεια. Η μητέρα πρέπει να έχει τη στήριξη του συντρόφου, της οικογένειας, του φιλικού περιβάλλοντος ακόμη και του εργασιακού περιβάλλοντος. Για να αυξηθούν τα ποσοστά μητρικού θηλασμού σε μία χώρα οφείλουμε πρώτα να καλλιεργήσουμε μία κουλτούρα φιλική προς το θηλασμό, δημιουργώντας δομές και ενισχύοντας εμπράκτως τις μητέρες που θηλάζουν. Βήματα γίνονται κάποια σταδιακά και στη χώρα μας… Ωστόσο, χρειάζονται πολλά βήματα ακόμη. Χρειάζεται η εικόνα της θηλάζουσας μητέρας να αποτελεί μία ρουτίνα στην καθημερινότητά μας και όχι ένα άξιο λόγου γεγονός. Το φυσιολογικό πρέπει να επανακατακτήσει το βάθρο του στην κοινωνία. Ο θηλασμός παρέχει την ιδανική τροφή, στις ιδανικές συνθήκες, με τις ιδανικές προϋποθέσεις και με το χαμηλότερο οικονομικό κόστος στο βρέφος. Πρέπει όλοι να τον αποδεχτούμε και να τον στηρίξουμε, και τότε πραγματικά θα επιτευχθεί ο στόχος της εβδομάδας θηλασμού” τονίζει στο ert.gr η Δρ. Αγγελική Αντωνάκου, καθηγήτρια Εφαρμογών του τμήματος Μαιευτικής του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.

 Εκστρατεία ενημέρωσης UNICEF 

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κλινικές, νοσοκομεία, φορείς και υπεύθυνους υγείας σε όλη τη χώρα προωθεί η UNICEF Ελλάδος με σκοπό να διευρυνθούν οι σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος των παιδιών και των μητέρων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στη χώρα μας για την προώθηση του μητρικού

Πάρε μέρος στον 6ο Πανελλαδικό Δημόσιο Θηλασμό! (vid)
Ο θηλασμός είναι ένα πολύτιμο αγαθό όποτε και όπου κι αν γίνεται και όχι μία πράξη που χωρά λογοκρισία ή και χλευασμό ορισμένες φορές

θηλασμού. Αναγνωρίστηκαν από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα νοσοκομεία “ΑΤΤΙΚΟΝ” και Π.Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ “ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ” καθώς και η ιδιωτική μαιευτική-γυναικολογική κλινική “ΜΗΤΕΡΑ” ως Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη, που τηρούν τα 10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό.

Τα κράτη θα πρέπει να ηγηθούν των προσπαθειών, θέτοντας το μητρικό θηλασμό ως πολιτική προτεραιότητα στα εθνικά αναπτυξιακά τους σχέδια, με την αύξηση των πόρων για προγραμματισμό που υποστηρίζει το μητρικό θηλασμό, και σε συνεργασία με τις κοινότητες και τις οικογένειες να προωθήσουν τα πλήρη οφέλη του μητρικού θηλασμού.

Σήμερα, από τα περίπου 830 εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες στον κόσμο, οι περισσότερες δεν επωφελούνται από πολιτικές στο χώρο εργασίας που υποστηρίζουν τις θηλάζουσες μητέρες. Και ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες που εργάζονται με άτυπη, εποχιακή ή μερική απασχόληση – συχνά οι φτωχότερες γυναίκες στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στη συνέχιση του θηλασμού των μωρών τους.

Με την προώθηση και προστασία του μητρικού θηλασμού στον χώρο εργασίας, μπορούμε να βοηθήσουμε τις εργαζόμενες μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους και να αποκομίσουν τα οφέλη για τις ίδιες, για τα παιδιά τους, καθώς και για την υγεία και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου

Πάρε μέρος στον 6ο Πανελλαδικό Δημόσιο Θηλασμό! (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος