Η Barbie -το παιχνίδι σύμβολο της τέλειας ομορφιάς, μια κούκλα με ιδανικές αναλογίες, η εικόνα της οποίας συχνά αποδοκιμάζεται επειδή μπορεί να λειτουργήσει ως «προτροπή» για την υιοθέτηση «λάθους προτύπου» από εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο- γίνεται πιο… ανθρώπινη.

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας μια πιο «εναλλακτικής» εκδοχής της διάσημης κούκλας φέρει την υπογραφή του γραφίστα με το ψευδώνυμο Dot Pigeon, ο οποίος φαντάστηκε μια Barbie με κυτταρίτιδα, εκφράζοντας την αντίθεσή του στον κίβδηλο κόσμο της αψεγάδιαστης εξωτερικής εμφάνισης, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις γυναίκες να ταυτιστούν με ένα άλλο, πιο προσιτό σε αυτές πρότυπο, το οποίο παραπέμπει μάλλον στην εικόνα  μιας «κανονικής» γυναίκας και όχι στο εξιδανικευμένο ομοίωμα ενός μοντέλου.

Η καινούρια Barbie δεν αποχωρίζεται τα συνηθισμένα αξεσουάρ και τα ρούχα της. Φοράει μαγιό και έχει τα μαλλιά της πιασμένα αλογοουρά, μόνο που στους μηρούς και τους γλουτούς της έχει κυτταρίτιδα.

Η Mattel, εταιρεία παιχνιδιών γνωστή κυρίως για την πιο διάσημη κούκλα στον κόσμο προσπαθεί εδώ και χρόνια να κατασκευάσει και άλλες πιο ρεαλιστικές φιγούρες (κούκλες με διαφορετικό χρώμα δέρματος, με αναπηρία ή εμφάνιση ανάλογη του επαγγέλματος που εξασκούν) ξεφεύγοντας από το πρότυπο λεπτής ξανθιάς στην οποία πολλές γυναίκες θα ήθελαν ίσως να μοιάσουν. Ωστόσο, η Barbie με κυτταρίτιδα είναι μάλλον η πλέον μη αναμενόμενη ως τώρα.

Προς το παρόν, το δημιούργημα του Dot Pigeon μένει μόνο στα χαρτιά και στα ψηφιακά σχέδια, αλλά η δημοσίευση σχετικών φωτογραφιών στο προφίλ του γραφίστα στο Instagram έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Στις 8 Μαρτίου 2018, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ανακοινώθηκαν τα νέα μοντέλα της Barbie με αφορμή τα 60 χρόνια από την πώληση της πρώτης κούκλας. 17 νέα μοντέλα της Barbie δημιουργήθηκαν προς τιμή των γυναικών που έχουν γράψει και εξακολουθούν να γράφουν ιστορία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φωτογραφία: AP/ Markus Schreiber (αρχείο)

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: