Αλγόριθμος της Google μπορεί να εντοπίσει την καρδιακή νόσο κοιτάζοντας τα μάτια των ασθενών

Επιστήμονες από την Google και την Verily, θυγατρική της στον τομέα της τεχνολογίας της υγείας, ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ενός ατόμου χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση.

Η ομάδα ανέπτυξε έναν αλγόριθμο AI (τεχνητή νοημοσύνη) ο οποίος είναι σε θέση να αναλύει τις σαρώσεις του πίσω μέρους του ματιού ενός ατόμου και να καθορίζει την ηλικία, την αρτηριακή πίεση και το αν είναι καπνιστής ή όχι. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι γιατροί μπορούν να εκτιμήσουν τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν τον αλγόριθμο χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση, έχοντας αναλύσει τις οφθαλμικές εξετάσεις και τα ιατρικά δεδομένα περίπου 300.000 ασθενών. Το AI συνέλεξε τα μοτίβα από τα δεδομένα με σκοπό να εντοπίσει τις ενδείξεις που υποδεικνύουν καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μέθοδος αυτή θα πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω δοκιμές προτού να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές συνθήκες. Ωστόσο, είναι εξίσου ακριβής με τις τρέχουσες μεθόδους αξιολόγησης, είναι ταχύτερη και λιγότερο επεμβατική. Στις φάσεις των δοκιμών, ο αλγόριθμος μπόρεσε να προσδιορίσει τις καρδιακές παθήσεις κατά 70%.

Κι ενώ μπορεί να ακούγεται περίεργο το γεγονός ότι εξετάζουμε τα μάτια ενός ατόμου για να καθορίσουμε την υγεία της καρδιάς, στην ουσία δεν είναι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πίσω εσωτερικό τμήμα του ματιού (oπίσθιος θάλαμος) καλύπτεται από αιμοφόρα αγγεία τα οποία μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία της καρδιάς ενός ανθρώπου.

ΠΗΓH: Techradar

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος