Άνθισε, πράγματι, το πρώτο λουλούδι που γεννήθηκε στο διάστημα, μια ζίνια καλλιεργημένη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπως ανέφερε στο twitter ο αμερικανός αστροναύτης, Σκοτ Κέλι.


Σύμφωνα με τη NASA, πολλές από τις ζίνιες που μεταφέρθηκαν στο διάστημα έμοιαζαν να είναι σε κακή κατάσταση τον Δεκέμβριο, καθώς εμφανίσθηκαν μύκητες στα φύλλα τους εξαιτίας της έντονης υγρασίας. Όμως, χάρη στις φροντίδες του Σκοτ Κέλι, μπόρεσαν τελικά να ανακάμψουν.

Η καλλιέργεια αυτών των λουλουδιών εντάσσεται σ’ ένα εκτεταμένο πρόγραμμα της NASA με την ονομασία «Veggie», το οποίο έχει στόχο να καλλιεργηθούν φυτά στο διάστημα, προκειμένου να παράγουν τροφή με προοπτική τις μακροχρόνιες επανδρωμένες αποστολές προς τον Άρη, όπως εξηγεί η διαστημική υπηρεσία.

Το σύστημα καλλιέργειας λαχανικών και άλλων φυτών εγκαταστάθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στα μέσα του 2014. Τα μέλη του πληρώματος του Σταθμού έχουν ήδη καλλιεργήσει με επιτυχία μαρούλια, τα πρώτα φύλλα των οποίων κατανάλωσαν το 2015, και ελπίζουν ότι μέχρι την ερχόμενη χρονιά θα μπορούν να παράγουν ντομάτες.

Σύμφωνα με τη NASA, τα φυτά στο διάστημα καλλιεργούνται υδροπονικά, δηλαδή χωρίς χώμα, μέσα σ’ ένα διάλυμα νερού και θρεπτικών ουσιών. Το σύστημα αυτό απαιτεί σαφώς λιγότερο νερό και λίπασμα και τα φυτά φυτρώνουν τρεις φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι στο έδαφος.

Η ζίνια φυτρώνει πολύ εύκολα στη Γη και ανθίζει στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Τζόια Μάσα, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «Veggie», εξήγησε ότι τα φυτά που έχουν καλλιεργηθεί έως τώρα στο διάστημα δεν είναι τέλεια, όμως επέτρεψαν στους ερευνητές στη Γη να κατανοήσουν καλύτερα πώς φυτρώνουν σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: