Δύο απομακρυσμένοι εγκέφαλοι συνδέθηκαν μεταξύ τους μέσω διαδικτύου

Ένα παιχνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων, χωρίς να μιλάνε μεταξύ τους, έπαιξαν δύο άνθρωποι που δεν βρισκόντουσαν στον ίδιο χώρο. Οι εγκέφαλοι τους συνδέθηκαν μέσω διαδικτύου, δίνοντας την ευκαιρία στον έναν να κάνει μια ερώτηση και να μαντεύει την απάντηση του άλλου.

Το πρωτότυπο αυτό πείραμα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που πέτυχαν την απευθείας σύνδεση των εγκεφάλων των δύο εθελοντών, μεταδίδοντας μέσω διαδικτύου σήματα από τον έναν στον άλλο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που δύο άνθρωποι συνδέονται νοητικά εξ αποστάσεως και ο ένας μαντεύει με σχετική ακρίβεια τι έχει ο άλλος στο μυαλό του.

Επρόκειτο «για το πιο πολύπλοκο πείραμα επικοινωνίας ανθρωπίνων εγκεφάλων μέχρι σήμερα», ανακοίνωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ψυχολογίας Αντρέα Στόκο.

Πέντε ζεύγη εθελοντών απείχαν μεταξύ τους ενάμισι χιλιόμετρο, καθώς βρίσκονταν σε δύο διαφορετικά εργαστήρια, και έπαιξαν 20 γύρους ενός παιγνιδιού ερωταπαντήσεων. Το ποσοστό επιτυχίας (σωστού μαντέματος) ήταν 72%.

Η ίδια ερευνητική ομάδα ήταν η πρώτη που το 2013 είχε δείξει πειραματικά ότι είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία απομακρυσμένων ανθρωπίνων εγκεφάλων μέσω διαδικτύου.

Οι επιστήμονες εξερευνούν ήδη τη δυνατότητα πρακτικών εφαρμογών, όπως να μεταφέρουν σήματα από έναν υγιή εγκέφαλο σε έναν που έχει υποστεί βλάβη (π.χ. μετά από εγκεφαλικό ή από τραύμα) ή ακόμη να μεταφέρουν γνώσεις απευθείας από τον εγκέφαλο ενός δασκάλου στον εγκέφαλο ενός παιδιού.

Η δημοσίευση της έρευνας από τη σύνδεση των δύο εγκεφάλων έγινε στο περιοδικό “PLoS One”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος