Ένα νέο φάρμακο ίσως προσφέρει θεραπεία για το Αλτσχάιμερ

Ευχάριστα νέα για όσους πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ασθένειας φαίνεται πως φέρνει ένα νέο πειραματικό φάρμακο της αμερικανικής εταιρείας Eli Lilly, η σολανεζουμάβη (solanezumab). Σύμφωνα με την κλινική δοκιμή, το φάρμακο φαίνεται να επιβραδύνει τη φθορά του εγκεφάλου, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο περίπου τον ρυθμό εξέλιξης της νόσου.

Καθώς η επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε με επιφύλαξη την είδηση για τις ευεργετικές ιδιότητες του φαρμάκου, μια νέα κλινική δοκιμή του σε 2.100 άτομα αναμένεται τον Οκτώβριο του 2016, προκειμένου να προσφέρει πιο οριστικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της σολανεζουμάβης. το εν λόγω φάρμακο, το οποίο μπλοκάρει τον σχηματισμό της πρωτεϊνης βήτα αμυλοειδούς, που ευθύνεται για τις καταστροφικές «πλάκες» στον εγκέφαλο, ίσως αποτελέσει λύση για μια ουσιαστικότερη θεραπεία.

Η συγκεκριμένη ουσία είχε δοκιμασθεί ξανά κατά της άνοιας σε μια 18μηνη κλινική δοκιμή, που όμως είχε καταλήξει σε αποτυχία το 2012. Αυτή τη φορά, μετά από μια νέα διετή κλινική δοκιμή σε πάνω από 1.000 ασθενείς, η Eli Lilly ανακοίνωσε σε διεθνές συνέδριο στην Ουάσιγκτον για το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι το φάρμακο «φρενάρει» την επιδείνωση της νόσου στα αρχικά στάδια της κατά περίπου 34%.

Παράλληλα, η επίσης αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Biogen ανακοίνωσε στο ίδιο συνέδριο τα λιγότερο θετικά αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή ενός δικού της παρεμφερούς φαρμάκου αντισωμάτων (aducanumab), το οποίο αρχικά είχε θεωρηθεί πολλά υποσχόμενο. Θα κάνει όμως και αυτή μια επόμενη κλινική δοκιμή του φαρμάκου της σε 2.700 ασθενείς.

Η ελβετική φαρμακευτική Roche ανακοίνωσε ότι και αυτή θα κάνει νέες κλινικές δοκιμές για δύο φάρμακά της κατά του Αλτσχάιμερ (crenezumab και gantenerumab), τα οποία στο παρελθόν είχαν αποτύχει.

Σύμφωνα με τη γνώμη ορισμένων γιατρών πάντως, η σωστή διατροφή, η νοητική εξάσκηση και η σωματική άσκηση στην τρίτη ηλικία μπορούν να επιβραδύνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ όσο οποιοδήποτε φάρμακο. Αν τελικά όντως βρεθεί ένα φάρμακο που επιβραδύνει βιολογικά την άνοια και το Αλτσχάιμερ, οι ηλικιωμένοι θα συνεχίσουν μεν να χειροτερεύουν, αλλά πιο αργά. Έτσι θα περνάνε περισσότερα χρόνια με ηπιότερα συμπτώματα της νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος